Wpisany przez Dana
|
poniedziałek, 03 września 2007 14:37 |
Od kiedy sięgam pamięcią w domu moich Rodziców kisi się na zimę kapustę. Kapustę można kisić w beczkach, najlepiej z twardego drzewa, można też w garnkach kamiennych lub w słojach. Tata przynosi z piwnicy dużą dębową beczkę, taką na 100 kg poszatkowanej kapusty, myje ją starannie, wyparza wrzątkiem. Do kiszenia na zimę najlepiej nadają się zimowe odmiany kapusty białej i tylko taką Rodzice kupują od zaprzyjaźnionego rolnika. W wielkiej kuchni szykuje się szatkowanie. Z siostrami czyścimy stosy białych główek, kroimy na połówki, wycinamy głąby, obieramy i kroimy cebule. Mama czyści marchewki i ściera je na jarzynowej tarce, wybiera jabłka, miesza sól z przyprawami i sprawdza, czy starannie usuwamy głąby. Szatkownica zostaje umieszczona nad sporą, metalową wanienką, która jest przechowywana w piwnicy tylko na tę okazję. Do pracy przystępują mężczyźni : na zmianę szatkują białe główki, zmieniając się, bo to jednak ciężka praca. Gdy wanienka jest już w 3/4 zapełniona zaczyna się mieszanie z przyprawami, marchewką i cebulą pokrojoną w piórka. Następnie przekłada się kapustę do beczki i starannie ubija drewnianym ubijakiem, z którego moi synkowie (a wcześniej siostrzeńcy) czasami robili maczugę. Nadmiar soku zostaje odlany.
|
Poprawiony: wtorek, 18 września 2007 09:15 |
POWIDŁA ZE ŚLIWEK I JABŁEK |
|
|
|
Wpisany przez Dana
|
poniedziałek, 03 września 2007 14:24 |
3 kg wydrylowanych śliwek 1,5 kg jabłek cukier : 200-250 g na 1 kg surowych owoców Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, razem ze śliwkami wrzucić do dużej brytfanny, wstawić do mocno nagrzanego pieca i ogrzewać na małym ogniu 5-6 godzin mieszając czasem, odstawić. Następnego dnia ponownie wstawić do pieca i ogrzewać 5-6 godzin. Po tym czasie dodać cukier, wymieszać, ogrzewać jeszcze przez ok. 1-1,5 godz często mieszając, bo łatwo się przypala. Gorące nakładać do słoików. |
|
Wpisany przez Dana
|
poniedziałek, 03 września 2007 13:40 |
2 kg zielonych pomidorów 1/2 kg papryki 2-3 ostre papryczki 1 kg białej kapusty 1 kg cebuli 1 kg marchewki sól ZALEWA: 1/2 l oleju, 1 szklanka octu, 4 łyżki cukru (200g), 4 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego Marchewkę oskrobać i zetrzać na grubej, jarzynowej tarce. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, pokroić na ćwiartki, usunąć głąb i poszatkować. Obraną cebulę pokroić na cienkie półtalarki, z opłukanej papryki usunąć nasiona, pokroić strąki w paseczki. Ostre papryczki pokroić w krążki. Pomidory w całości poszatkować. Wszystko razem włożyć do dużego garnka, posypać solą, dobrze wymieszać, przykryć i odstawić, najlepiej na noc. Następnego dnia zagotować całą sałatkę przez 10 minut. Olej zagotować z octem i przyprawami, gorącym zalać sałatkę, dobrze wymieszać. Natychmiast wkładać do słoików i zamykach. Pasteryzować ok. 15 minut w temp. ok 85° C. Sałatka jest znakomitym dodatkiem do pieczonego mięsa lub kiełbasy z grila.
|
Wpisany przez Dana
|
poniedziałek, 03 września 2007 12:56 |
Proporcja na 1 słoik 0,5l lub 075l Kilka niedużych, kolorowch strąków papryki, wielkości pomidorów;1 strąk chili 2 małe cebuli 3-4 ząbki czosnku 1 listek laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego 5-6 ziarenek czarnego pieprzu 1 mała łyżeczka gorczycy nieduży baldach kopru 1 łyżeczka oleju ZALEWA: (na 4 słoiki): 4 szklanki wody, 1 szklanka octu, 2 łyżki cukru (100g), 1 łyżka soli (40g) Paprykę umyć, jeśli strąki są małę i kształtne to zostawić w całości, nieco większe można przekroić na pół. Do słoika wkładać po kilka kolorowych strąków i porcję przypraw. Zalać gorącą zalewą, zamknąć i pasteryzować 15 minut w temp.90°C. Jest to smaczna, kolorowa i ostra marynata, atrakcyjnie prezentująca się na stole np. jako przystawka do zimnego mięsa.
|
|