Menu Content/Inhalt


GĄSKI KISZONE PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
wtorek, 02 października 2007 18:48
Gąski dokładnie umyć pod bieżącą wodą i raz zagotować. Wlać na sito i jeszcze płukać w zimnej wodzie wyjmując zKiszoneGrzyby jednego naczynia z wodą i przekładając do drugiego. Powtórzyć to 4-5 razy. Jest to doskonały sposób na usunięcie piasku z grzybów, lepszy niż płukanie pod bieżącą wodą. Umyte grzyby jak najdokładniej osączyć z wody (jest to bardzo ważne, można nawet poukładać na ręcznikach papierowych).
Na dnie kamiennego garnka ułożyć kilkucentymetrową warstwę grzybów, posypać niewielką garstką soli i znowu warstwa grzybów i sól - tak do wyczerpania grzybów. Górną warstwę również posypać solą, przykryć deseczką lub talerzem i obciążyć kamieniem. Jeżeli garnek nie będzie pełny, można go uzupełniać przez kolejne dni. Nie należy jednak przekraczać okresu 7 dni, gdyż po tym czasie grzyby zaczynają nabierać "kiszonego" smaku.
Tak przygotowane grzyby postawić w chłodnym miejscu. Po upływie 3 - 4 tygodni są już ukiszone.
Podaje się je jako przystawkę z posiekaną cebulą.
wg Gosi Buczkowskiej z Zielonej Góry
Poprawiony: środa, 03 października 2007 08:58
 




Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information