Wpisany przez Dana
|
środa, 05 września 2007 18:11 |
1 kg pomidorów, 2 posiekane cebule, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, 1/3 szklanki białego wina, 1 szklanka rosołu z kury, 2 łyżki octu jabłkowego, po jednej łyżce siekanego: oregano i bazylii, sól, pieprz Z kilograma pomidorów odłożyć 2-3, sparzyć, obrać ze skórki, usunąć miąższ i pokroić w kostkę. Pozostałe pomidory pokroić w cząstki. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek i pomidory. Dusić do miękości, następnie przetrzeć przez sito i jeszcze chwilę odparować. Wino, rosół, ocet i zioła wymieszać i razem z pmidorami pokrojonymi w kostkę dorzucić do przecieru. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Znakomity do bakłażanów, cukinii, kabaczków. WERSJA Zieloną papryczkę chili pokroić w krążki i dorzucić do sosy. Pasuje do włoskiej kapusty faszerowanej mięsem. |
|
Wpisany przez Dana
|
środa, 05 września 2007 17:34 |
1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1/3 l bulionu z kurczaka (może być z kostki), 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżeczka cukru, szczypta soli Bulion wymieszać starannie z koncentratem i cukrem. W rondelku roztopić masło, wsypać mąkę i nie rumienić zapienić ją. Następnie wlać zimny bulion i mieszać na niewielkim ogniu, aż do zagotowania. Gotować jeszcze 2-3 minuty. Podawać gorący do makaronu, gołąbków. Przepis własny |
Wpisany przez Dana
|
środa, 05 września 2007 17:31 |
4 łyżki keczupu, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu, 6 ząbków czosnku, 2 średnie pomidory, kilka listków bazylii Majonez wymieszać z jogurtem i keczupem. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do sosu. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę i dodać do sosu, wymieszać. Bazylię pokroić w paseczki i posypać sos. Szczelnie zamknąć, odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Podawać do grilowanego mięsa. |
Poprawiony: środa, 05 września 2007 17:31 |
|
Wpisany przez Dana
|
środa, 05 września 2007 17:23 |
2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny, sól, pieprz, cukier, łyżka przegotowanej wody Czosnek wycisnąć przez praskę. Wszystkie składniki włożyć do małego słoiczka z zakrętką (np. po małych dżemach czy przecierach pomidorowych). Po szczelnym zakręceniu wstrząsnąć kilkakrotnie słoiczkiem. Do zielonej sałaty |
Poprawiony: poniedziałek, 10 września 2007 12:38 |
Wpisany przez Dana
|
środa, 05 września 2007 13:36 |
250 ml śmietany 22% lub 30%, 130 ml rosołu z warzyw, 130g sera Gorgonzola, 1 łyżka koniaku, czarny pieprz Śmietanę i rosół wlać do jednego garnka i zagotować, redukująć nieco, żeby płyn zgęstniał. Odstawić z ognia, dodać pokruszony ser, dobrze wymieszać, już nie gotować. Wlać koniak, doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Znakomity sos do makaronów typu tortellini, gnocchi, a także naszych kopytek czy kociorubek. |
|
|
|
<< pierwsza < poprzednia 1 2 następna > ostatnia >>
|
Strona 1 z 2 |