1 kg pomidorów, 2 posiekane cebule, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, 1/3 szklanki białego wina, 1 szklanka rosołu z kury, 2 łyżki octu jabłkowego, po jednej łyżce siekanego: oregano i bazylii, sól, pieprz Z kilograma pomidorów odłożyć 2-3, sparzyć, obrać ze skórki, usunąć miąższ i pokroić w kostkę. Pozostałe pomidory pokroić w cząstki. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek i pomidory. Dusić do miękości, następnie przetrzeć przez sito i jeszcze chwilę odparować. Wino, rosół, ocet i zioła wymieszać i razem z pmidorami pokrojonymi w kostkę dorzucić do przecieru. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Znakomity do bakłażanów, cukinii, kabaczków. WERSJA Zieloną papryczkę chili pokroić w krążki i dorzucić do sosy. Pasuje do włoskiej kapusty faszerowanej mięsem. |