Potrawy z ciasta
Wpisany przez Dana
|
niedziela, 25 stycznia 2009 19:23 |
CIASTO (na 10 pierożków): 250g mąki, kopiasta łyżka masła - ok. 70g (bardzo dobry do tego ciasta jest smalec), 2 łyżki śmietany, 2 żółtka, 1 jajko, 20g świeżych drożdży, pół łyżeczki cukru, sól; Proporcja farszów na 10 pierożków FARSZ 1: 100g białej kapusty, 1/2 cebuli, 20g suszonych grzybów, majeranek, sól, pieprz; DO POSYPANIA: kminek FARSZ 2: 100g rokpola, 100g ostrego salami, 1/4 strąka czerwonej papryki; DO POSYPANIA: sezam, pestki dyni; FARSZ 3: 200g gotowanego mięsa drobiowego, 1/4 strąka czerwonej papryki, 1 kulka mozzarelli, 1 cebula, sól, pieprz, szałwia, białko z jajka; DO POSYPANIA: sezam, parmezan; POZA TYM : papier do pieczenia, 1 żółtko do posmarowania pierożków; FARSZ 1: Grzyby namoczyć, ugotować, posiekać. Białą kapustę posiekać cieniutko, cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce tłuszczu, dodać kapustę, podlać łyżką wody i dusić do miękkości. Ostudzoną kapustę połączyć z grzybami, doprawić solą i pieprzem. Farsz powinien być dosyć ostry. FARSZ 2: Paprykę oczyścić i razem z salami pokroić w drobną kostkę. Rokpol lub inny ostry ser niebieski rozgnieść widelcem i wymieszać z salami i papryką. FARSZ 3: Gotowane mięso drobiowe posiekać, paprykę i cebulę pokroić w kostkę, cebulę zeszklić i nieco poddusić. Wymieszać wszystkie składniki, doprawić solą, pieprzem i szałwią. Mozzarellę pokroić na plasterki. Na każdy placuszek-kulebiaczek kłaść plasterek sera i łyżkę farszu. CIASTO: Drożdże rozetrzeć z cukrem, odstawić w ciepłe miejsce, żeby nieco podrosły. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z tłuszczem, dodać jajko, żółtka, śmietanę, sól i drożdże. Szybko zagnieść, bez szczególnego wyrabiania, tylko tyle, by było jednolite. Jeśli jest za twarde, zbyt sypkie - dodać śmietany. Rozwałkować na placek grubości ok. 1/2 cm, wykrawać foremką placuszki o średnicy ok. 10cm. W charakterze foremki można użyć pokrywki od pudełka na płytki CD, jest idealna. Na każdy placuszek nakładać łyżkę farszu i zlepiać jak pierogi. Wewnętrzne brzegi można posmarować lekko roztrzepanym białkiem, będą lepiej się trzymały. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i postawić na kilkanaście minut w ciepłym miejscu. Gdy wyrosną posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać posypkami. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut. Świetnie smakują na gorąco jako przekąska lub jako dodatki do czystych zup. Albo do piwa! przepis własny |
Poprawiony: niedziela, 01 lutego 2009 20:54 |
|
PIEROGI - ORGANIZACJA PRACY |
|
|
|
Wpisany przez Dana
|
wtorek, 11 września 2007 08:15 |
CIASTO: 3 szklanki mąki, ok. 1 szklanki wody, szczypta soli proporcja na ok. 50 pierogów przygotować nadzienie wg przepisu w szerokim, niewysokim garnku postawić wodę do gotowania pierogów wsypać mąkę do miski, zrobić dołek, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto; rozwałkowywać partiami, podsypując mało mąki; z ciasta wyciąć krążki (szklanką), rozmieszczając je jak najbliżej siebie; ścinki zebrać, zagnieść powtórnie; na wszystkie krążki nałożyć nadzienie; zlepiać pierogi, uważając aby nadzienie nie dostało się pomiędzy brzegi; układać na ściereczce; ze ścinków przyrządzić resztę pierogów; roztopić tłuszcz przewidziany w przepisie do polania pierogów; ugotować pierogi, wybrać łyżką cedzakową; ułożyć na półmisku, polać tłuszczem, nakryć, postawić na naczyniu z gorącą wodą lub natychmiast podawać. |
Poprawiony: wtorek, 11 września 2007 08:28 |
Wpisany przez Dana
|
czwartek, 01 marca 2007 20:06 |
Przepis pani Neli Rubinstein na 36 blinów o średnicy ok. 11 cm Rozczyn: 15 g drożdży, odrobina soli, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 szklanki letniej wody. Ciasto: 4 jajka, osobno białka i żółtka, 2 szklanki mąki pszennej (Pani Nela nie przepada za blinami gryczanymi, gdyż jej zdaniem mają one zbyt zdecydowany smak. Natomiast ja robiłam bliny zarówno z mąki pszennej, jak i z mąki pszennej zmieszanej pół na pół z mąką gryczaną, i obie te odmiany są równie dobre. Zatem można wziąć 1 szklankę mąki pszennej i 1 szklankę mąki gryczanej), 1,5 szklanki letniego mleka, 6 łyżek stopionego masła, 1 łyżeczka cukru, 1/4 łyżeczki soli. Drożdże, cukier i sól umieścić w małej miseczce, rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić na około 10 minut. W tym czasie wsypać mąkę do dużej miski, zalać mlekiem, dobrze wymieszać. Dodać żółtka, masło, cukier oraz 'burzący się' rozczyn. Ubić pianę z białek, połączyć z dokładnie wymieszanym ciastem. Należy to zrobić szczególnie starannie, aby ciasto uzyskało jednolitą konsystencję bez białych 'chmurek'. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 3 godziny. Na lekko nasmarowaną masłem patelenkę kłaść po mniej więcej dwie łyżki stołowe ciasta i smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż bliny się zrumienią. Podawać gorące, z kwaśną śmietaną, roztopionym masłem, kawiorem lub pastą ze śledzia (jedno nie wyklucza drugiego). Pastę ze śledzia się przygotowuje bardzo prosto: solonego, wymoczonego śledzia należy przepuścić przez maszynkę, wymieszać z dwoma posiekanymi jajkami na twardo i drobno posiekaną cebulką, doprawić pieprzem, i ewentualnie dosolić. Ja czasem robię też masło łososiowe : masło roztarte z drobno posiekanym wędzonym łososiem, przyprawione sokiem cytrynowym. Również dobrze smakuje z blinami.
Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
|
Poprawiony: wtorek, 11 września 2007 08:32 |
|
NALEŚNIKI ZE ŚWIEŻYMI GRZYBAMI |
|
|
|
Wpisany przez Dana
|
czwartek, 01 marca 2007 19:46 |
NADZIENIE : 50 dkg świeżych grzybów, 1 duża cebula, łyżka tłuszczu, 1/8l śmietany, płaska łyżka mąki, sól, pieprz Przygotować ciasto naleśnikowe według przepisu naleśniki bez piany . Usmażyć 10 grubszych naleśników. Grzyby oczyścić, opłukać, poszatkować drobno, dodać pokrojoną cebulę, trochę wody, tłuszczu i dusić do miękkości, odparowując wywar. Gdy grzyby miękkie podprawić mąką i śmietaną (masa ma być gęsta), dodać soli i pieprzu do smaku. Naleśniki rozłożyć, na każdy nałożyć porcję grzybów, równo rozsmarować. Każdy naleśnik zwinąć w krótki wałeczek. Małe naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć paszteciki dwiema warstwami, skropić tłuszczem i silnie zagrzać w gorącym piekarniku, uważając aby nie wysuszyć zapiekanki. wg KUCHNI POLSKIEJ pod red St. Bergera |
Poprawiony: wtorek, 11 września 2007 08:33 |
Wpisany przez Dana
|
czwartek, 01 marca 2007 18:36 |
11-12 naleśników , 1 łyżka startego ementalera, pomidor, kilka listków bazylii; FARSZ I : opakowanie mrożonego szpinaku (1/2 kg), 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, sól, pieprz; FARSZ II : 65-70 dkg ziemniaków, 20 dkg kiełbasy, 1 średnia cebula, łyżka oleju lub smalcu, gałka muszkatołowa, sól, pieprz; FARSZ III : 1/2 kg pieczarek, 1 średnia cebula, 1 kopiasta łyżka posiekanego koperku, 2 łyżki startego ementalera, sól, pieprz; FARSZ I : szpinak rozmrozić, podsmażyć na łyżce masła. Z reszty masła i z mąki zrobić jasną zasmażkę, dodać do szpinaku. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać do szpinaku, wymieszać, doprawić pieprzem. FARSZ II : ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach, ostudzić, obrać, przepuścić przez maszynkę lub praskę. Cebulę i kiełbasę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na tłuszczu, dodać do ziemniaków. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, wymieszać. FARSZ III : pieczarki oczyścić, pokroić bardzo drobno. Cebulę pokroić drobno, zeszklić na łyżce tłuszczu, dodać pieczarki, dusić chwilę aż odparują sok. Doprawić solą i pieprzem, ostudzić, dodać koperek i ser, starannie wymieszać. TORT : spód tortownicy posmarować niewielką ilością tłuszczu. Pierwszy naleśnik posmarować szpinakiem, następny farszem ziemniaczanym, kolejny pieczarkowym. Układać naleśniki piętrowo przekładając farszami. Najefektowniej wygląda tort z 10-11 naleśników. Ostatni naleśnik posypać serem, ułożyć cząstki pomidora. Przed podaniem wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i zapiekać ok. 20 minut. Po wyjęciu na cząstkach pomidora położyć listki bazylii. Przepis własny |
Poprawiony: wtorek, 11 września 2007 08:34 |
|
|
|
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 następna > ostatnia >>
|
Strona 1 z 4 |
Głodomory
Naszą witrynę przegląda teraz 63 gości
|