MAZUREK SUŁTAŃSKI |
Wpisany przez Dana | |||
środa, 24 stycznia 2007 22:56 | |||
6 jajek, cukru i mąki tyle, ile zaważą jajka (po ok. 300 g), po 200 g rodzynków, migdałów, fig, cykaty i ew. małych czarnych rodzynków;
Ubić na parze cukier z żółtkami, a gdy zgęstnieje zdjąć z pary i stopniowo dodawać mąkę - cały czas ubijając. Obrane z łupin migdały, figi i cykatę drobno posiekać, rodzynki sparzyć wrzątkiem i razem ze sztywną pianą z białek dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Wysmarowaną masłem blachę oprószyć mąką, rozsmarować warstwę ciasta. Wstawić do ciepłego piekarnika, piec ok. 20-30 minut na małym ogniu. Po ostudzeniu przyozdobić bakaliami według fantazji. wg Hanny Szymanderskiej
|