KACZKA W GRZYBOWYM SOSIE Z KASZĄ |
Wpisany przez Dana | |||
poniedziałek, 10 września 2007 21:58 | |||
1 kaczka, 1 cebula, 4 duże suszone grzyby
Sprawioną, dobrze skruszałą kaczkę starannie opłukać, osolić wewnątrz i z zewnątrz. Ułożyć w brytfannie i dusić na maśle z 1 cebulą. 4 duże suszone grzyby opłukać, namoczyć na kilka godzin, a następnie ugotować w wodzie, w której się moczyły. Smakiem z grzybów podlewać duszącą się kaczkę. Gdy będzie miękka, pokrajać ją na części, sos zaprawić 1/4 l kwaśnej śmietany rozkłóconej z 1 łyżką mąki, przecedzić, wrzucić poszatkowane grzyby. Kaczkę włożyć do sosu i dusić jeszcze 15 minut. Oddzielnie ugotować na rosole i łyżce masła 25 dkg kaszy perłowej, wyprażyć w piecu, aby była sypka. Przed podaniem ułożyć kaczkę pośrodku półmiska, obłożyć dookoła kaszą, lekko oblać sosem. Resztę sosu podać w sosjerce. wg Stefana Kuczyńskiego
|