DUŃSKA MAKARONOWA |
Wpisany przez Dana | |||
wtorek, 04 września 2007 20:43 | |||
250 g makaronu (kolanka, rurki), 1/2 opakowania (250 g) mrożonej marchewki z groszkiem, 200 g kiełbasy (drobiowa, mortadela, parówkowa), 1 ogórek kiszony (może być małosolny), 1 nieduża cebula, po 1 niedużym strąku papryki zielonej i czerwonej, 1/2 szklanki majonezu, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, po 1 łyżce posiekanego koperku i natki pietruszki, sól, pieprz Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Marchewkę z groszkiem ugotować 3-4 minuty w osolonym wrzątku. Ostudzić. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w plastry ok. 1/2 cm grubości, a następnie w paski 2-3 cm długie. Ogórek pokroić podobnie jak kiełbasę, ale cieniej. Cebulę pokroić w krążki.Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Majonez połączyć z jogurtem, wymieszać z makaronem, kiełbasą, warzywami i zieleniną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Podawać ozdobioną ósemkami jajek i pomidorów. Przepis własny wg wycinka ze starej gazety
|
|||
Poprawiony: wtorek, 04 września 2007 21:41 |