Menu Content/Inhalt
ŚLĄSKI PIERNIK Z MARCEPANEM PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
sobota, 24 lutego 2007 18:44
CIASTO: 500 g płynnego miodu, 700 g cukru, 150 g masła, 3 jaja, 50 g zmielonych orzechów laskowych, 50 g przyprawy piernikowej (mielony imbir, goździki, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie), 50 g kakao, filiżanka zaparzonej mocnej kawy,1,5 kg mąki pszennej, 2 płaskie łyżeczki sody, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
MARCEPAN : 300 g migdałów, 300 g cukru pudru, kieliszek koniaku lub 3 łyżki soku cytrynowego;

LUKIER CZEKOLADOWY: 300 g cukru pudru, 50 g kakao, 50 g masła, 5 łyżek gorącego mleka;
POZA TYM: dżem malinowy lub powidła śliwkowe do przełożenia 

Przygotować marcepan: przygotować na trzy dni przed pieczeniem piernika. Migdały wrzucić do wrzątku na 1 minutę i jeszcze gorące wyłuskać ze skórek, obsuszyć lekko w ciepłym piekarniku, po czym przepuścić 2 razy przez maszynkę. Zmielone migdały utrzeć w donicy, dodając cukier puder i koniak (lub sok z cytryny). Utartą masę podgrzewać w rondlu, ciągle mieszając, aż zacznie odstawać od dna. Zawinąć w wilgotną lnianą szmatkę i zostawić na trzy dni.
Przygotować ciasto : płynny miód, cukier i masło ucierać w misce, aż utworzy się płynna masa. Ciągle ucierając dodawać po jednym jajku, wsypać zmielone orzechy, dodać korzenie, kakao, wlać kawę.  Mąkę przesiać i wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia (soda podniesie ciężkie ciasto w pierwszych minutach pieczenia, proszek będzie je spulchniał przez cały czas pieczenia). Połączyć mąkę z masą miodową, ciasto dokładnie wyrobić i odstawić w chłodne miejsce na kilka naście godzin, można nawet na cały tydzień. 
Ciasto podzielić na 3 części, cienko rozwałkować i upiec 3 placki. Piec ok. 30 minut w temp. ok. 180°C. 
Gdy placki ostygną, dwa z nich posmarować dość grubo dżemem malinowym lub powidłami śliwkowymi i złożyć. Wierzch także posmarować cienko dżemem lub powidłami. Następnie rozwałkować na stolnicy posypanej cukrem pudrem cienki płat marcepanu wielkości placka piernikowego i nałożyć na górę. Trzeci placek  piernikowy również posmarować cienko dżemem i tą właśnie stroną przyłożyć do marcepanu. 
Piernik przykryć arkuszem papieru pergaminowego i obciążyć. Następnego dnia pokroić na niewielkie kostki i polukrować czekoladą lub lukrem czekoladowym.
Przygotować lukier czekoladowy:  cukier puder, kakao, masło i mleko utrzeć na jednolitą masę. Płaskim pędzelkiem smarować kostki piernikowe.

według Poradnika Domowego Numer Specjalny 2/1998
Poprawiony: niedziela, 07 grudnia 2008 20:10
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information