POZNAŃSKIE PLACKI ZIEMNIACZANE - PLYNDZE |
|
|
|
Wpisany przez Administrator
|
czwartek, 25 stycznia 2007 20:29 |
1 kg ziemniaków, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 2-3 łyżki mąki, sól, pieprz, ok. 1/2 kg smalcu do smażenia (może być olej); Wybrać duże ziemniak, obrać, opłukać. Zetrzeć na drobnej tarce razem z cebulą i czosnkiem. Odsączyć nieco masę, dodać jajka, mąkę, sól i pieprz. Starannie wymieszać. Rozgrzać tłuszcz. Łyżką nakładać na patelnię okrągłe placki. Smażyć minut z obu stron na jasnozłoty kolor. Podawać z cukrem i kwaśną śmietaną. wg Marysi Dehmel z Lubonia k/Poznania
|