Menu Content/Inhalt
POZNAŃSKIE PLACKI ZIEMNIACZANE - PLYNDZE PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 25 stycznia 2007 20:29

1 kg ziemniaków, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 2-3 łyżki mąki, sól, pieprz, ok. 1/2 kg smalcu do smażenia (może być olej);
Wybrać duże ziemniak, obrać, opłukać. Zetrzeć na drobnej tarce razem z cebulą i czosnkiem. Odsączyć nieco masę, dodać jajka, mąkę, sól i pieprz. Starannie wymieszać. Rozgrzać tłuszcz. Łyżką nakładać na patelnię okrągłe placki. Smażyć minut z obu stron na jasnozłoty kolor.
Podawać z cukrem i kwaśną śmietaną.
wg Marysi Dehmel z Lubonia k/Poznania

 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information