Menu Content/Inhalt
SERNIK BRZOSKWINIOWY IJENY PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
czwartek, 25 stycznia 2007 19:45
CIASTO : 3 szklanki mąki, 1 kostka masła (250 g), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru pudru, 5 żółtek
MASA SEROWA: 1/2 kg dobrego, niekwaśnego twarogu, 1 jajko, 1 budyń śmietankowy, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1/2 kostki masła (125 g),
POZA TYM : puszka brzoskwiń, 5 białek, 1 szklanka cukru pudru, 1 łyżka m
ąki ziemniaczanej
CIASTO Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, następnie posiekać z margaryną na "piasek". Dodać żółtka, szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
MASA SEROWA : Ser przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Ser, masło, jajko, budyń i cukier waniliowy zmiksować na gładką masę.
Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić w kostkę i wymieszać z masą serową.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać porcjami cukier puder i mąkę ziemniaczaną, ciągle ubijając.
2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej), ułożyć na prostokątnej blaszce, brzegi lekko wyciągnąć w górę. Na ciasto wyłożyć ser z brzoskwiniami, na ser - sztywną pianę. Pianę posypać schłodzonym ciastem, startym na tarce o dużych oczkach.
Piec w temperaturze 200°C, ok. 40 minut. Po schłodzeniu pokroić na kwadraty.


wg Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. z Kłodzka
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information