KISZKA KARTOFLANA Drukuj
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 25 stycznia 2007 20:55

Ech, dawno to było jak moja mama i ja ją robiłyśmy, ale szło to chyba tak:
ok. 1 kilogram ziemniaków, co da mniej więcej metr kiszki, (raczej więcej), cienkie, wieprzowe jelita - powinny być baaaaaaaaaaaardzo czyste, takie prosto z uboju czyści się hektolitrami wody, a najlepiej jeszcze się moczy, w sklepach bywa kiszka solona i tą należy wymoczyć w wodzie, żeby wypłukać sól,
cienka kiełbaska (2 pętka, może być ładny boczek), cebula (ok. 2 średnich, ale nie jest to dodatek konieczny), przyprawy (pieprz, sól, opcjonalnie majeranek, i co kto lubi), pół kostki smalcu (ew. oliwa, ale u nas się to zawsze robi na smalcu), jajko, ew. mąka
Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce (można ew. zmielić w maszynce, ale to nie to samo, efekt jest podobny jak przy wiórkach), dodać jajo, wymieszać, na patelni zasmażyć na smalcu pokrojoną w drobna kostkę kiełbaskę i cebulkę, jeszcze gorące dodać do ziemniaków, szybko zamieszać, dodać przyprawy do smaku. Ciasto będzie dość rzadkie, wręcz lejące, jeżeli się komuś wydaje za rzadkie może je zagęścić mąką. Konsystencja betonu powoduje jednak pewną gumiastość nadzienia.
Zawiązujemy kiszkę z jednej strony bawełnianą nitką i wlewamy masę do kiszki, na mniej - więcej  2/5 objętości kiszki. To się wydaje mało, ale kiszka się kurczy podczas zapiekania i może popękać. Zawiązujemy drugi koniec nitką. Jeżeli kiszka jest bardzo długa, można ją poprzewiązywać co jakiś czas na mniejsze kiełbaski.
Wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy na ok. 40 min na średnim ogniu (ok. 150 C). Blaszka powinna być lekko posmarowana oliwą. Po tym czasie kiszkę należy dość dokładnie ponakłuwać widelcem i piec jeszcze ok. 30-50min, aż się zarumieni i będzie ścisła w środku. Najlepszą metodą jest sprawdzanie patyczkiem jak ciasta, ew. spróbowanie.
Jemy jeszcze gorącą, a jak zostanie, możemy ją podgrzać na patelni.
według Ean - przepis z sieci

 

Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information