PASCHA PANI CESI |
Wpisany przez Dana | |
czwartek, 25 stycznia 2007 21:45 | |
1 kg niekwaśnego, tłustego twarogu, 120 g masła, 8 żółtek, 350 g cukru, po łyżce rodzynków, łuskanych orzechów włoskich, migdałów, fig, i daktyli, 2 łyżki cykaty, laska wanilii, brzoskwinie z syropu do przybrania;
Ser przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Utrzeć w makutrze masło na pianę i stale ucierając dodawać cukier i po 1 żółtku. Do dobrze utartej masy dodawać po łyżce sera, utrzeć na jednolitą masę, na koniec dodać posiekane bakalie. Zawinąć paschę w wilgotną, lnianą ściereczkę, włożyć do sitka, obciążyć deseczką, wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem ułożyć na ozdobnej salaterce i przyozdobić. wg Czławy Kłosowskiej z Kłodzka
|