PASCHA WANILIOWA "dla synków" |
Wpisany przez Dana | |||
czwartek, 25 stycznia 2007 21:39 | |||
1/2 kg tłustego, niekwaśnego twarogu, 6 ugotowanych na twardo żółtek, 250 g masła, 300 g cukru pudru, laska wanilii, garść migdałów, wiśnie do dekoracji;
Utrzeć na pianę cukier z masłem. Ser z żółtkami przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Zmielony ser dodawać po łyżeczce do masy maślano-cukrowej i stale ucierając wyrobić na jednolitą masę; podczas ucierania dodać sparzone, obrane i drobno posiekane migdały oraz drobno pokrajaną wanilię. Dokładnie utartą paschę zawinąć w wilgotną, lnianą ściereczkę, włożyć do sitka lub specjalnej foremki, obciążyć deseczką, wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem ułożyć na ozdobnej salaterce i przyozdobić. Przepis własny
|
|||
Poprawiony: czwartek, 25 stycznia 2007 21:40 |