PASCHA PANI CESI Drukuj
Wpisany przez Dana   
czwartek, 25 stycznia 2007 21:45
1 kg niekwaśnego, tłustego twarogu, 120 g masła, 8 żółtek, 350 g cukru, po łyżce rodzynków, łuskanych orzechów włoskich, migdałów, fig, i daktyli, 2 łyżki cykaty, laska wanilii, brzoskwinie z syropu do przybrania;
Ser przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Utrzeć w makutrze masło na pianę i stale ucierając dodawać cukier i po 1 żółtku. Do dobrze utartej masy dodawać po łyżce sera, utrzeć na jednolitą masę, na koniec dodać posiekane bakalie. Zawinąć paschę w wilgotną, lnianą ściereczkę, włożyć do sitka, obciążyć deseczką, wstawić na noc do lodówki.
Przed podaniem ułożyć na ozdobnej salaterce i przyozdobić.


 wg Czławy Kłosowskiej z Kłodzka
 

Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information