SERNIK PACYNKA czyli POLSKIE TIRAMISU Drukuj
Wpisany przez Dana   
poniedziałek, 01 października 2007 18:33
2 serki "Pacynka" (po 250g, mogą być inne kremowe serki homogenizowane), 2 opakowania cukeu waniliowego, 3 łyżki cukru, 1/2 l śmietanki 30 %, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 1łyżeczka żelatyny, 2 paczki podłużnych biszkoptów, 3 łyżki wódki lub likieru kawowego, kakao do posypania.
Ser ubić mikserem z cukrami. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Śmietankę mocno schłodzić, ubić na sztywno, dodać żelatynę. Śmietankę dodać do sera, wlać łyżkę wódki, wymieszać.
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić, dodać wódkę  lub likier. Maczać biszkopty w kawie, układać w podłużnym naczyniu. Na warstwę biszkoptów wyłożyć 1/2  kremu, przykryć biszkoptami nasączonymi kawą i resztą kremu. Wygładzić, posypać kakao.
wg Uli Andrzejewskiej z Kłodzka 
 

Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information