PIERNIK NA PIWIE Drukuj
Wpisany przez Dana   
sobota, 24 lutego 2007 18:12
500 g mąki, po 1 szklance jasnego miodu i piwa, 4 jaja, 3/4 szklanki cukru, 250 g masła, 2 łyżeczki przyprawy do pierników, 1 łyżeczka sody, 100 g posiekanych orzechów włoskich i laskowych
Miękkie masło utrzeć z cukrem i wciąż ucierając dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać miód, przyprawy, a na końcu wlać piwo. Wsypywać stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z sodą, orzechy i starannie wymieszać, aby nie powstały grudki. Na koniec dodać sztywną pianę z białek.
Dwie podłużne foremki (12x25cm) wysmarować tłuszczem, nałożyć ciasto.
Piekarnik rozgrzać do ok. 200° C. Piec ciasto 50-55 minut. Po wyjęciu ostudzić, szczelnie owinąć, odłożyć na 3 tygodnie. Przekładać powidłami śliwkowymi lub kremem budyniowym.
wg Danusi Pacześnej z Kłodzka
Poprawiony: niedziela, 07 grudnia 2008 20:13
 

Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information