MAZUREK MARENGOWY Drukuj
Wpisany przez Dana   
środa, 24 stycznia 2007 22:42
5 białek, ok. 1 1/2 szklanki cukru pudru, szczypta soli;
MASA POMARAŃCZOWA: 2 duże pomarańcze, 1 łyżka mąki, 6 łyżek masła, 2 żółtka, 4-5 łyżek cukru.

Mocno schłodzone białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawać po trochę cukru pudru. Blaszkę na mazurek lub małą tortownicę wyłożyć natłuszczonym papierem do pieczenia. Część piany wyłożyć na tortownicę, wyrównać powierzchnię. Resztę piany wycisnąć przy pomocy szprycy z ozdobną końcówką na drugą blaszkę, także wyłożoną natłuszczonym papierem. Wstawić do piekarnika lekko ciepłego (90-130 stopni C) i suszyć ok. 3-4 godzin.
Masa pomarańczowa :Zrobić jasną zasmażkę z jednej łyżki mąki i 2 łyżek masła, rozprowadzić sokiem z jednej pomarańczy i 2-3 łyżkami wody, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pozostałe masło utrzeć drewnianym wałkiem na pulchną masę, dodać żółtka i zasmażkę, dobrze ucierać na jednolitą, puszystą masę. Drugą pomarańczę podzielić na cząstki, pokroić na małe kawałeczki, usunąć pestki, wymieszać z masą.
Tak przygotowaną masą smarować ostudzony placek bezowy. Ozdobić cząstkami pomarańczy i małymi bezikami  (marengi).
Przepis własny
 

Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information