SZCZUPAK SMAŻONY Drukuj
Wpisany przez Dana   
wtorek, 27 lutego 2007 22:46
1kg oczyszczonego szczupaka, sol;
DO PANIEROWANIA : jajko, tarta bułka lub mąka;
DO SMAŻENIA : 2-3 łyżki masła lub innego tłuszczu

Szczupaka pokrajać na równe kawałki, posolić i odstawić na ok. 1 godzinę.
Następnie obetrzeć rybę z soli bibułą i każdy kawałek maczać w rozbitym jajku, a następnie w tartej bułce lub mące. Na patelni rozgrzać masło lub innego tłuszczu, kłaść rybę na wrzący tłuszcz i zrumienić najpierw z jednej, potem z drugiej strony.
Jeżeli smażymy rybę w całości, to musimy ją ponacinać na grzbiecie wzdłuż dużych ości, aby się lepiej usmażyła.
Do smażonej ryby podaje się zazwyczaj zieloną sałatę przyprawioną oliwą i cukrem.
wg Stefana Kuczyńskiego
 

Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information