ŚLEDZIE PIECZONE Z FARSZEM ORZECHOWYM Drukuj
Wpisany przez Dana   
wtorek, 09 grudnia 2008 21:15
6 niesolonych śledzi, sok z 1/2 cytryny, kilka oliwek nadziewanych papryką
FARSZ: 1 średnia cebula, 1/2 szklanki orzechów włoskich, 2 łyżki musztardy francuskiej, 3 łyżki bułki tartej, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka natki pietrruszki, sól, pieprz, szczypta cukru;
DO PRZYBRANIA: cytryna, gałązki natki ;
Sprawione ślledzie skropić sokiem z cytryną i odstawić na pół  godziny.
FARSZ: orzechy podprażyć na suchej patelni. cebulę drobniutko posiekać i podsmażyć na oliwie. Do miseczki włożyć orzechy, cebulę, bułkę tartą, musztardę, posiekaną natkę, dokładnie wymiesza, doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Śledzienadziać farszem, spiąć wykałaczkami, owinąć bawełnianą nitką. Ostrym nożykiem zrobić po 3-4 nacięcia z każdej strony, żeby tuszki nie popękały w czasie pieczenia. Źaroodporne naczynie wysmarować oliwą, ułożyć tuszki, posypać oliwkami pokrojonymi na plasterki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 20 minut.
Gotowe śledzie przybrać cytryną pokrojoną na ósemki i natką pietruszki. Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką.
 
Poprawiony: wtorek, 09 grudnia 2008 21:41
 

Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information