SZWEDZKIE SPOSOBY NA ŚLEDZIE - ŚLEDŹ RABARBAROWY Z BORNHOLMU Drukuj
Wpisany przez Dana   
sobota, 03 lutego 2007 22:30
Były prośby o śledzie. Proszę bardzo, poniżej 1000 i jedna potrawa ze śledzia :)))
Wszystkie przepisy dostałam od Basi Nalepy ze Szwecji.  W ogóle nie myślałam, że ze śledzi takie cuda można robić...... 
1 decylitr = 1 dl = 0,5 szklanki (mniej więcej)

60 dkg śledzia,  4 łyżki mąki,  2 łyżki ziaren gorczycy, Zalewa:  75 dkg rabarbaru,  0,5 szklanki cukru,  2 łyżki octu 24%, 
Do przybrania:  0,5 szklanki poszatkowanych orzechów włoskich

Popanierować śledzia  mąką, solą i gorczyca. Włożyć do żaroodpornej formy,  grzbietami do góry. Piec w 200°C przez 20 minut. Rabarbar zagotować z  cukrem na małym gazie. Dodać ocet. Zalać ciepłego śledzia zalewą, posypać orzechami. Jeść na gorąco, ciepło i zimno.

 


 

Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information