CIASTO NALEŚNIKOWE Z PIANĄ Drukuj
Wpisany przez Dana   
czwartek, 01 marca 2007 18:05
proporcja na 14-16 naleśników
1 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody, 4 jajka, 2 szklanki mąki, sól, 2 łyżki oliwy, masło do smażenia

Żółtka, mleko, wodę, oliwę, sól i mąkę starannie wymieszać, najlepiej mikserem. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z ciastem. Odstawić na ok. 1 godz. aby ciasto `dojrzało` (niekoniecznie).
Nagrzać mocno patelnię, posmarować masłem, aby cała powierzchnia była lśniąca. Nalewać miarką niewielkie ilości ciasta, rozprowadzić po całej patelni. Smażyć na niezbyt silnym, równomiernym ogniu. Gdy lekko stężeje, odwrócić łopatką na drugą stronę, dosmażyć. Wyłożyć na talerz odwrócony do góry dnem.
Poprawiony: wtorek, 11 września 2007 08:34
 

Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information