ŻUREK ROSOŁOWY Drukuj
Wpisany przez Dana   
środa, 28 marca 2007 21:06
Ja robię żurek tak jak moja mama:
3 kopiaste łyżki mąki na żurek (można kupić prawie wszędzie w Polsce), 3-4 ząbki czosnku (przekroić na pół), skórka z chleba;
Wsypać wszystko do naczynia (ja robię w glinianym) i zalać ok 0.5 l zimnej wody, może być z kranu. Pozostawić do zakiszenia na 4-5 dni, zależy od upodobania. Skórkę z chleba i czosnek wyrzucić, a resztę zamieszać i wlać do rosołu. Zagotować. Podawać z jajkiem na twardo, (podsmażonymi) ziemniaczkami i kiełbasą, posypać zieloną pietruszką.
Iwona Maszczyńska
 

Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information