PTYSIE NA OSTRO Drukuj
Wpisany przez Dana   
czwartek, 06 września 2007 19:18
Składniki na ok. 20 sztuk
Ciasto: 30 g masła, 75 g mąki, sól, 2-3 jaja ( w zależności od wielkości)
Na nadzienie: 4 jaja, 1/2 kostki masła, 1 łyżka przecieru pomidorowego, sól, pieprz cayenne, 1 "grządka" rzeżuchy

Przygotować ciasto: w garnku zagotować 1/8 l wody z masłem i szczyptą soli, mieszać, dopóki tłuszcz się nie rozpuści. Następnie na raz wsypać całą porcję mąki i mieszać tak długo, aż utworzy się jedna kluska, a na spodzie garnka powstanie cienka, biała warstwa. Garnek zdjąć z kuchenki i do gorącego ciasta dodać jajo, zmiksować. Po ostudzeniu dodać kolejne jaja, chwilę miksować. Powinno powstać błyszczące, trudne do rozerwania ciasto. Odstawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do temp. 200 °C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą szprycki nakładać kulki z ciasta wielkości orzecha włoskiego. Piec ok. 12 - 15 minut na złoty kolor. Ptysie zdjąć z blachy,  natychmiast przeciąć ostrym nożykiem i pozostawić do ostygnięcia.
Jaja na nadzienie ugotować na twardo, spłukać zimną wodą, obrać i pokroić na plasterki. Masło wymieszać  z przecierem pomidorowym, przyprawić na ostro solą, pieprzem i nałożyć do szprycki z końcówką w kształcie gwiazdki. Na każdej dolnej połówce ptysia położyć plasterek jajka, wycisnąć kleks masła pomidorowego. Ozdobić pęczkiem rzeżuchy. Górne połówki ptysiów nałożyć na bakier, ułożyć na półmisku i zaraz podawać, ponieważ ciasto dosyć szybko namaka.
Przepis własny
 

Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information