Zupy
Wpisany przez Dana
|
środa, 28 marca 2007 21:33 |
3-4 skrzydełka, 3 marchewki, 1 pietruszka, seler (ok. 100g), liść laurowy, ząbek czosnku, gałązka lubczyka (ew. łyżka maggi), kawałek pora, suszony grzybek, 3 średnie ziemniaki, 2 kopiaste łyżki kaszy perłowej, łyżka natki pietruszki, sól, pieprz Do 2 l wody włożyć skrzydełka kurczaka podzielone na części. Gdy się zagotują dodać pokrojone w talarki : marchewki, pietruszkę, selera, dorzucić listek laurowy, suszonego grzybka, ząbek czosnku i gałązkę lubczyku. Gdy wszystko się zagotuje dodać pokrajane w kostkę ziemniaki i por w talarkach oraz opłukaną kaszę perłową. Gotować około 15 minut, aż kasza i ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku pieprzem i solą, wsypać drobno usiekaną zieloną pietruszkę i wlać do wazy. Podawać najlepiej ze świeżym chlebem wiejskim. Przepis własny |
|
Wpisany przez Dana
|
środa, 28 marca 2007 21:20 |
25 dkg kolorowej fasoli, 30 dkg kiszonej kapusty, 20 dkg wędzonego boczku lub mała golonka, 2 nieduże marchewki, 1/2 selera, 1pietruszka, listek laurowy, majeranek, czosnek, cząber, cebula, sól, pieprz. Fasolkę namoczyć na noc, następnego dnia ugotować w wodzie, w której się moczyła, w dość dużym garnku. Oczyszczone warzywa pokroić w plasterki , seler w słupki, cebulę w piórka. Po godzinie gotowania dodać do fasoli boczek, kiszoną kapustę, warzywa, listek, sól i pieprz. Gotować do miękkości fasoli. Pod koniec gotowania dodać roztarty z solą czosnek, cząber i majeranek. Podawać z pieczywem. wg przepisu ze starego kalendarza |
Wpisany przez Dana
|
środa, 28 marca 2007 21:13 |
1 1/2 l wywaru z kości i warzyw, 4 duże cebule hiszpańskie, 4 kromki razowego chleba, 2 łyżki masła, 1/8 - 1/4 l śmietany, 2 łyżki tartego ostrego sera żółtego, 2 żółtka, łyżka mąki, sól, pieprz, cukier, 1 łyżka siekanej natki pietruszki Kromki razowego chleba, posmarowane masłem, ususzyć w piecu, następnie połamać na małe kawałki. Duże cebule pokrajać w kostkę i udusić na maśle na wpół rumiano, ciągle mieszając aby się nie spaliła. Zalać wcześniej ugotowanym mocnym rosołem, dorzucić razowca, dodać soli, pieprzu. Gotować pod przykryciem, aż się wszystko rozgotuje, przetrzeć przez gęste sito. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić tym zupę i zagotować. Żółtka rozbić ze śmietanką, powoli wlać do zupy. Przeporcjować do kokilek, posypać tartym serem i tuż przed wydaniem zapiec, aż ser się roztopi. wg Aliny Gniewkowskiej |
Poprawiony: środa, 28 marca 2007 21:14 |
|
Wpisany przez Dana
|
środa, 28 marca 2007 21:10 |
3 kiełbasy białe gotuje do miękkości, z liściem laurowym, 3 -5 ziarnami pieprzu i ziela angielskiego. Gdy kiełbasa jest miękka (20 min) dodaję czosnek w plasterkach, włoszczyznę w słupkach, pokrojone drobno ziemniaki, znowu gotuję 20 minut. Dodaję łyżkę stołową majeranku, gałkę muszkatołową i wlewam zakwas żurkowy w butelce. Wyjmuje kiełbasy, kroję w półplasterki, wrzucam do zupy i zabielam ją piekielnie tłustą śmietaną (18 %) ukwaszoną i wymieszana z dwoma łyżkami mąki. Można dodać jeszcze zasmażkę z cebuli i kiełbasy myśliwskiej. Doda to lekko brązowej barwy tej pysznej zupie. Przepis z sieci
|
Wpisany przez Dana
|
środa, 28 marca 2007 21:06 |
Ja robię żurek tak jak moja mama: 3 kopiaste łyżki mąki na żurek (można kupić prawie wszędzie w Polsce), 3-4 ząbki czosnku (przekroić na pół), skórka z chleba; Wsypać wszystko do naczynia (ja robię w glinianym) i zalać ok 0.5 l zimnej wody, może być z kranu. Pozostawić do zakiszenia na 4-5 dni, zależy od upodobania. Skórkę z chleba i czosnek wyrzucić, a resztę zamieszać i wlać do rosołu. Zagotować. Podawać z jajkiem na twardo, (podsmażonymi) ziemniaczkami i kiełbasą, posypać zieloną pietruszką. Iwona Maszczyńska |
|
|
|
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 następna > ostatnia >>
|
Strona 2 z 3 |
Głodomory
Naszą witrynę przegląda teraz 114 gości
|