Menu Content/Inhalt
Zakąski
JAJA MARMURKOWE MARYNOWANE PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
wtorek, 04 września 2007 16:25
10 jajPrzykładowy obraz
ZALEWA : 5 goździków, 2 łyżeczki soli, 1/2 szklanka octu balsamicznego, 1 litr wody,
po 1 łyżeczce:
- anyżu
- gorczycy białej
- pieprzu czarnego ziarnistego
- pokruszonych liści laurowych 
- cynamonu w kawałkach
Ugotować jaja. Zagotować  wodę, dodać wszystkie przyprawy, wymieszać. Jajka odcedzić, poobtłukiwać skorupki i natychmiast włożyć do gorącej zalewy. Odstawić na 2-3 dni, żeby dobrze przeszły aromatem. Podawać z zimnymi sosami.
Bardzo dekoracyjnie wygląda ta marynata w szklanym słoju podana na stół ze szczypcami do wyławiania jaj. Robię ją na wiejskie wieczorki w ogrodzie. 
Poprawiony: niedziela, 07 grudnia 2008 20:18
 
PASTA DO CHLEBA - KOLOROWA PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
poniedziałek, 19 marca 2007 09:54

30 dag żółtego sera, 10 dag chudej wędliny, 2 jaja ugotowane na twardo, ogórek konserwowy, kilka rzodkiewek, pół strąka papryki konserwowej, łyżka posiekanych kiełków pszenicy, 2 ząbki czosnku, majonez, sól, pieprz
Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wędlinę drobno posiekać, jaja pokroić i rozetrzeć widelcem. Ogórek, rzodkiewki i paprykę drobniutko pokroić. Wszystkie składniki starannie wymieszać lub zmiksować, dodać przyprawy, roztarty czosnek i tyle majonezu, by pasta miała odpowiednią konsystencję. Kanapki ozdobić ogórkiem i rzodkiewką.


 
PASTA DO CHLEBA Z AWOKADO PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
poniedziałek, 19 marca 2007 09:37

1 awokado, pół szklanki ziaren sezamowych (albo tahini gotowe), łyżeczka soku z cytryny, sól kamienna
Awokado pozbawić skóry, miąższ rozgnieść dokładnie, sezam uprażyć na suchej patelni do momentu kiedy zaczyna czuć się aromat (mmm...), zmielić w młynku (oj, może być problem...) doprawić sokiem cytrynowym
i solą. Smaczne z pomidorem i ogóreczkiem kiszonym na razowcu.

Przepis z sieci

 
PASTA DO CHLEBA Z SOCZEWICY PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
poniedziałek, 19 marca 2007 09:26

1 szklanka zielonej soczewicy, 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej, 3-6 ząbków czosnku (zależnie od upodobań), 6 łyżek oleju roślinnego, 1 łyżka sosu sojowego, pieprz, bazylia, tymianek, zależnie od upodobań, chleb najlepiej pełnoziarnisty
Wypłukaną soczewicę zalać 2-ma szklankami wody i gotować do niemal całkowitego wygotowania wody (ok. 40 minut). Na 3-5 minut przed zakończeniem gotowania dodać mąkę kukurydzianą. Odstawić do wystygnięcia. 
W międzyczasie posiekać czosnek. Do wystudzonej soczewicy dodać czosnek, olej roślinny, sos sojowy, pieprz i przyprawy. Całość wymieszać i rozgnieść widelcem (część ziaren soczewicy może pozostać nie rozgnieciona). Dobrze smakuje z pokrojonym pomidorem, lub surówką z pomidorów.
Gandalf (AB) - przepis z sieci

Poprawiony: czwartek, 06 września 2007 18:56
 
GRZYBOWA ROLADA PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
niedziela, 21 stycznia 2007 22:48
4 całe jajka, szczypta soli i pieprzu, 4 łyżki mąki, masło, grzyby
4 całe jajka ubić do spienienia, dodać szczyptę soli i pieprzu oraz 4 łyżki mąki i ubijać dalej na gładką, płynną masę. Na podłużnej blaszce roztapić i rozgrzać masło, wylać przygotowane ciasto, wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 20-30 min. Upieczone ciasto pokryć uduszonymi na gęsto grzybami, zwinąć w rulon, kroić skośne plastry.
Podawać można na przystawkę lub jako garnitur do półmiska z pieczystym.

Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. - przepis z sieci
Poprawiony: wtorek, 04 września 2007 16:37
 
Więcej artykułów…
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 następna > ostatnia >>

Strona 3 z 3


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information