Menu Content/Inhalt


MAZUREK ŚLIWKOWY PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
wtorek, 23 stycznia 2007 20:12

3 szklanki mąki, 25 dkg masła, 3/4 szklanki cukru, 1 jajko3 łyżki pokrojonych w paski śliwek , szczypta soli, 1 jajko do posmarowania ciasta, łyżka masła do wysmarowania formy;
DO PRZYBRANIA : 4 łyżki dżemu śliwkowego, 20 połówek orzechów włoskich,

Mąkę przesiać z solą, wymieszać z cukrem i posiekać z masłem. Dodać jajka oraz posiekane śliwki i zagnieść ciasto. Połowę ciasta rozwałkować i ułożyć w formie. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki. Na brzegach mazurka ułożyć długi wałek, a na wierzchu uformować kratkę. Wałeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto piec 10 minut w temp. 190°C. 
Na podpieczone ciasto nałożyć między wałeczkami dżem śliwkowy i piec mazurek jeszcze 15 minut. Po upieczeniu wypełnione dżemem miejsca udekorować połówkami orzechów.

KUCHNIA magazyn dla smakoszy nr 4/1999

 

Poprawiony: środa, 24 stycznia 2007 21:57
 
Więcej artykułów…
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 następna > ostatnia >>

Strona 10 z 10


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information