Ciasta
MAZUREK DROŻDŻOWY Z BAKALIAMI I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ |
|
|
|
Wpisany przez Dana
|
środa, 24 stycznia 2007 18:48 |
500 g (2 1/2 szklanki) mąki, 150 g (8 łyżek) cukru, 200 g margaryny, 50 g drożdży, 3/4 szklanki mleka, 3 jaja,
bakalie (rodzynki, migdały, orzechy, suszone owoce, skórka pomarańczowa), tłuszcz i tarta bułka do formy, polewa kakaowa; Drożdże rozpuścić w letnim mleku, odstawić. Całe jaja utrzeć z cukrem, dodać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, wlać drożdże, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu. Po upływie 8 godzin masę wymieszać z mąką i bakaliami (część bakalii pozostawić). Ciasto umieścić na blasze wysmarowanej tłuszczem do wysokości około 2 cm . Piec 30-40 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Jeszcze gorący placek delikatnie ponakłuwać i polać polewą kakaową. Mazurek ozdobić bakaliami.
Z.Wodecki - przepis z sieci |
Poprawiony: środa, 24 stycznia 2007 22:42 |
|
Wpisany przez Dana
|
wtorek, 23 stycznia 2007 20:12 |
3 szklanki mąki, 25 dkg masła, 3/4 szklanki cukru, 1 jajko3 łyżki pokrojonych w paski śliwek, szczypta soli, 1 jajko do posmarowania ciasta, łyżka masła do wysmarowania formy; DO PRZYBRANIA : 4 łyżki dżemu śliwkowego, 20 połówek orzechów włoskich, Mąkę przesiać z solą, wymieszać z cukrem i posiekać z masłem. Dodać jajka oraz posiekane śliwki i zagnieść ciasto. Połowę ciasta rozwałkować i ułożyć w formie. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki. Na brzegach mazurka ułożyć długi wałek, a na wierzchu uformować kratkę. Wałeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto piec 10 minut w temp. 190°C. Na podpieczone ciasto nałożyć między wałeczkami dżem śliwkowy i piec mazurek jeszcze 15 minut. Po upieczeniu wypełnione dżemem miejsca udekorować połówkami orzechów. KUCHNIA magazyn dla smakoszy nr 4/1999 |
Poprawiony: środa, 24 stycznia 2007 21:57 |
MAZUREK ANETY KRĘGLICKIEJ |
|
|
|
Wpisany przez Administrator
|
wtorek, 23 stycznia 2007 19:24 |
KRUCHE CIASTO (3 kwadraty 25x25 cm): 90 dkg mąki, 10 żółtek ugotowanych na twardo, 3 kostki masła, 1 szklanka cukru pudru, 1 łyżeczka soli 1-3 łyżki śmietany; Mąkę przesiać do dużej miski, dodać żółtka przetarte przez sito, cukier i sól, zamieszać lekko suche składniki. Masło posiekać nożem i dodać do mąki. Zagniatać ciasto szybko, bez wyrabiania - nie musi być gładkie. Jeżeli jest za suche i się nie łączy, dodać śmietanę. Zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Wyjąc i podzielić na trzy części. Uformowane mazurki (grubości 0,8 cm) piec w piekarniku nagrzanym do 200 °C, aż będą złote. Ostudzić i ozdabiać. Przepis był w "Wysokich obcasach" (15-04-2000) w cyklu Kuchnie świata Anety Kręglickiej. |
Poprawiony: środa, 24 stycznia 2007 22:01 |
|
Wpisany przez Dana
|
czwartek, 25 stycznia 2007 18:39 |
24 żółtka, ćwierć szklanki mleka, 60 g drożdży, 250 g mąki, 200 g cukru, 100 g masła, pół laski wanilii, 50 g rodzynków, szczypta soli Żółtka ubić na parze z cukrem, aż zbieleją. Pół szklanki mąki wymieszać z łyżeczką cukru i rozdrobnionymi w mleku drożdżami. Do dobrze ubitych żółtek dodać mąkę, wanilię, sól; wymieszać połączyć z rozczynem i wyrabiać ok. 60 minut. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie wlać sklarowane masło, dodać umyte i sparzone rodzynki i wyrabiać ok. 40 minut; ponownie odstawić do wyrośnięcia. Gdy dwukrotnie powiększy swoją objętość, nakładać ciasto w wysmarowane tłuszczem formy, a gdy ponownie urośnie, wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 60 minut. wg Hanny Szymanderskiej |
Wpisany przez Dana
|
czwartek, 25 stycznia 2007 18:36 |
500 g mąki pszennej, 150 g cukru, 150 g masła, 15 żółtek, 3 białka, 2/3 szklanki mleka, 50 g drożdży, 30 g migdałów, 1/2 laski wanilii, 50 g rodzynek, szczypta szafranu, 3 łyżki spirytusu, szczypta soli, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki do przygotowania formy Połowę mąki zaparzy/ć wrzącym mlekiem (3 łyżki zostawić), dobrze rozetrzeć, żeby nie było grudek, i zostawić do wystygnięcia. Drożdże rozmieszać z 3 łyżkami mleka i wlać do zaparzonej mąki. Żółtka utrzeć z cukrem na gęstą masę. Gdy rozczyn podrośnie, dodać żółtka, rozpuszczone letnie masło, resztę mąki i szczyptę soli. Starannie wyrobić ciasto. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. Rodzynki umyć, sparzyć i osączyć. Wanilię posiekać. Pod koniec wyrabiania dodać do ciasta migdały, rodzynki, spirytus wymieszany z szafranem, pianę i wanilię. Formy do pieczenia wysmarować masłem, wysypać mąką i napełnić do 1/3 wysokości. Pozostawić w ciepłym miejscu, aż ciasto wyrośnie. Gdy formy będą pełne, wstawić je do piekarnika nagranego do temperatury 200 stopni c i piec ok. 1 godziny. Po przestudzeniu wyjąć ciasto, polukrować lub posypać cukrem pudrem. Z podanych składników można przygotować dwie małe baby lub jedną dużą. wg KUCHNI nr 4/95 |
|
|
|
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 następna > ostatnia >>
|
Strona 9 z 10 |
Głodomory
Naszą witrynę przegląda teraz 6 gości
|