Menu Content/Inhalt
Ciasta
MAZUREK SUŁTAŃSKI PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
środa, 24 stycznia 2007 22:56
6 jajek, cukru i mąki tyle, ile zaważą jajka (po ok. 300 g),  po 200 g rodzynków, migdałów, fig, cykaty i ew. małych czarnych rodzynków;
Ubić na parze cukier z żółtkami, a gdy zgęstnieje zdjąć z pary i stopniowo dodawać mąkę - cały czas ubijając. Obrane z łupin migdały, figi i cykatę drobno posiekać, rodzynki sparzyć wrzątkiem i razem ze sztywną pianą z białek dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Wysmarowaną masłem blachę oprószyć mąką, rozsmarować warstwę ciasta. Wstawić do ciepłego piekarnika, piec ok. 20-30 minut na małym ogniu.
Po ostudzeniu przyozdobić bakaliami według fantazji.

wg Hanny Szymanderskiej
 
MAZUREK Z POMADĄ ŚMIETANOWĄ PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
środa, 24 stycznia 2007 22:51
KRUCHE CIASTO : 500 g mąki krupczatki, 250 g tłuszczu (najlepiej mieszany w równych ilościach: masło i smalec), 3 żółtka, 1 jajko, 50 g cukru pudru;
POMADA ŚMIETANOWA : po 1/2 szklanki kwaśnej śmietany i słodkiej śmietanki, 2 szklanki cukru, 20 g cukru waniliowego;
DO PRZYBRANIA : 200 g kolorowych drażetek (lentilki) lub kolorowe owoce kandyzowane;
Przygotować kruche ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z tłuszczem i cukrem pudrem na "piasek". Dodać żółtka, jajko i szybko zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut do lodówki (można zamrozić - max. 6 tygodni). Po wyjęciu odłożyć trochę ciasta na wałeczki do podwyższenia brzegów mazurka, a resztę rozwałkować na dwa prostokątne lub kwadratowe placki grubości 0,5 cm. Uformować wałeczki (można ozdobnie powycinać radełkiem lub karbowaną blaszką umieścić je na brzegach mazurków. Ciasto piec 15-20 minut w piekarniku o temperaturze 220 stopni C.
Przygotować pomadę: do dużego rondelka wlać śmietanę, wsypać cukier, cukier waniliowy i gotować na małym ogniu, stale mieszając, przez 11 minut. Po zdjęciu z ognia chwilę ucierać drewnianą łyżką. Jeszcze ciepłą pomadę wylać na ostudzony placek.
Po całkowitym wystudzeniu ozdobić mazurek kolorowymi drażetkami lub kandyzowanymi orzechami.

Przepis własny
 
MAZUREK MARENGOWY PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
środa, 24 stycznia 2007 22:42
5 białek, ok. 1 1/2 szklanki cukru pudru, szczypta soli;
MASA POMARAŃCZOWA: 2 duże pomarańcze, 1 łyżka mąki, 6 łyżek masła, 2 żółtka, 4-5 łyżek cukru.

Mocno schłodzone białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawać po trochę cukru pudru. Blaszkę na mazurek lub małą tortownicę wyłożyć natłuszczonym papierem do pieczenia. Część piany wyłożyć na tortownicę, wyrównać powierzchnię. Resztę piany wycisnąć przy pomocy szprycy z ozdobną końcówką na drugą blaszkę, także wyłożoną natłuszczonym papierem. Wstawić do piekarnika lekko ciepłego (90-130 stopni C) i suszyć ok. 3-4 godzin.
Masa pomarańczowa :Zrobić jasną zasmażkę z jednej łyżki mąki i 2 łyżek masła, rozprowadzić sokiem z jednej pomarańczy i 2-3 łyżkami wody, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pozostałe masło utrzeć drewnianym wałkiem na pulchną masę, dodać żółtka i zasmażkę, dobrze ucierać na jednolitą, puszystą masę. Drugą pomarańczę podzielić na cząstki, pokroić na małe kawałeczki, usunąć pestki, wymieszać z masą.
Tak przygotowaną masą smarować ostudzony placek bezowy. Ozdobić cząstkami pomarańczy i małymi bezikami  (marengi).
Przepis własny
 
MAZUREK MIGDAŁOWY Nelly Rubinstein PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
środa, 24 stycznia 2007 22:37
 45 dag migdałów, 3 krople esencji migdałowej, 45 dag cukru, białka z 2-3 jajek
Mazurek może być prostokątny lub okrągły. Blachę o wymiarach 20 na 30 cm wysmarować masłem i wysypać mąką.
2/3 migdałów zemleć w maszynce i utrzeć z połową cukru. Pozostałe migdały niezbyt cienko posiekać i odstawić.
Resztę cukru wsypać do rondla o grubych ściankach. Do masy migdałowej dodać białka i esencję, mieszać tak długo, aż utworzy gęstą masę. 
Tę masę rozsmarować na przygotowanej blasze. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru i stwardnieje.
Gdy ciasto dochodzi, przygotować polewę, bo ważne jest, aby smarować je jeszcze ciepłe.
Polewa:
na średnim ogniu stopić cukier wsypany do rondla z odpowiednią ilością wody (2 części cukru, 1 część wody), cały czas mieszając.
Trzymać na ogniu tak długo, aż będzie złotobrązowy. Po zdjęciu karmelu z ognia, należy natychmiast wrzucić do niego usiekane migdały, całość zamieszać i rozsmarować na ciepłym (koniecznie) cieście.
Przepis z sieci

 

Poprawiony: środa, 24 stycznia 2007 23:16
 
MAZUREK SEROWY PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
środa, 24 stycznia 2007 22:36
1 kg twarogu,  2 ziemniaki,  9 żółtek, 1 kostka masła lub margaryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 paczka cukru waniliowego, rodzynki,  5 białek, 1 i 1/2 szklanki cukru;
Polewa: 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 1/2 tabliczki czekolady, 1 łyżka rumu, 5 dag łuskanych orzechów;
Ser i ugotowane ziemniaki zemleć dwukrotnie w maszynce. Masło rozetrzeć z cukrem i żółtkami, połączyć ucierając z masa serowa, mąką ziemniaczana, proszkiem spulchniającym. Rodzynki wymyć, osuszyć. Na końcu ubić pianę z białek, ostrożnie wymieszać z masa serowa. Całość wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką Piec w nagrzanym piekarniku na wolnym ogniu (180 º C) przez 40-50 min. Ostudzić w tortownicy. Przygotować polewę. W rondlu zagotować mieszając cukier i śmietanę, gotować ok. 8 min, dodać rum. Czekoladę ułożyć na talerzu na parze, a gdy zmięknie, wymieszać ze śmietaną. Wylać polewę na zimny mazurek i po wierzchu posypać posiekanymi orzechami.
Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. - przepis z sieci

 

 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 następna > ostatnia >>

Strona 8 z 10


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information