Menu Content/Inhalt
Ciasta
PIERNIK NA PIWIE PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
sobota, 24 lutego 2007 18:12
500 g mąki, po 1 szklance jasnego miodu i piwa, 4 jaja, 3/4 szklanki cukru, 250 g masła, 2 łyżeczki przyprawy do pierników, 1 łyżeczka sody, 100 g posiekanych orzechów włoskich i laskowych
Miękkie masło utrzeć z cukrem i wciąż ucierając dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać miód, przyprawy, a na końcu wlać piwo. Wsypywać stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z sodą, orzechy i starannie wymieszać, aby nie powstały grudki. Na koniec dodać sztywną pianę z białek.
Dwie podłużne foremki (12x25cm) wysmarować tłuszczem, nałożyć ciasto.
Piekarnik rozgrzać do ok. 200° C. Piec ciasto 50-55 minut. Po wyjęciu ostudzić, szczelnie owinąć, odłożyć na 3 tygodnie. Przekładać powidłami śliwkowymi lub kremem budyniowym.
wg Danusi Pacześnej z Kłodzka
Poprawiony: niedziela, 07 grudnia 2008 20:13
 
PIERNICZKI DROBNE PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
sobota, 24 lutego 2007 18:09
1,25 kg mąki, 40 dkg cukru, 250 g miodu, 100 g tłuszczu, 2 jaja, karmel, 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka przyprawy piernikowej (cynamon, goździki, pieprz, gałka muszkatołowa - utłuczone i przesiane),
1 żółtko do posmarowania, masło do formy,
lukier do ozdobienia

Przyrządzić karmel: 2 dkg cukru zrumienić silnie na patelni, wlać 1/8 l wody, zagotować.
Stopić tłuszcz. Cukier zalać gorącym karmelem, wymieszać. Gdy cukier rozpuści się, dodać miód, przyprawy, zagotować, strudzić. Mąkę przesiać do miski (część odłożyć do podsypania), dodać miód, sodę, jaja, tłuszcz, wymieszać łyżką. Wyłożyć na stolnicę, podsypać mąką. Zagnieść niezbyt twarde ciasto, wyrobić bardzo starannie. Ciasto pozostawić na stolnicy na 2-3 godziny, a następnie rozwałkować na grubość 12 cm i szklanką lub foremkami wycinać pierniczki. Ułożyć je na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec 20-30 min w ciepłym piekarniku. Wystudzone pierniczki można polukrować.

Poprawiony: niedziela, 07 grudnia 2008 20:14
 
TORT SNICKERS PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 25 stycznia 2007 17:47

Znalazlam jeszcze Tort Snickers wg Beni :)
Przepis na duza tortownice
CIASTO ORZECHOWE

5 białek ubić dodać niecałą szklankę cukru 1 łyzkę miodu, 25 dkg posiekanych
orzechów włoskich, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 łyżkę mąki tortowej, 1
łyżeczkę proszku do pieczenia.
z tych składników upiec ciasto.
CIASTO CZEKOLADOWE
7 białek ubić dodać niecałą szklankę cukru, żółtka 5 łyżek mąki tortowej, 2
łyżki kakao 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
. Z tych składników upiec ciasto,
przekroić na 2 części.
MASA:
kostkę masła utrzeć, zagotować 1/4 szklanki mleka, dodać 5 żółtek, 1/2 szklanki cukru, 1
kopiatą łyżkę mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy.
Ugotować budyń. Zimny
budyń utrzeć z masłem, dodać 2 lyżki kwaśnej śmietany. Mase podzielić na 2
części, do jednej dodać 2 łyżki kakao.
KULKI KOKOSOWE
10 dkg kokosu , 3/4 szklanki mleka, 2i 1/2 łyżki cukru, 1 łyzka mąki
ziemniaczanej.

Mleko z cukrem zagotować wymieszać z kokosem i mąka. Kiedy masa kokosowa
ostygnie, formować z niej kulki
Przekładać torta w następujący sposób:
- ciasto czekoladowe
- masa jasna
- ciasto orzechowe
- połowa masy ciemnej
- kulki kokosowe
- reszta masy ciemnej
- ciasto ciemne
Torta można polać polewą lub udekorować w dowolny sposób.

Smacznego
Benia

Poprawiony: czwartek, 25 stycznia 2007 18:15
 
TORT NAPOLEON PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 25 stycznia 2007 17:45

Ciasto: 3 szklanki mąki, 300 ml kwaśnej śmietany, 250 g margaryny, 1/2 łyżeczki sody, 1/2 łyżki octu;
Krem: 0,5 l mleka, 6 żółtek, 1,5 szklanki cukru, 2 łyżki mąki, 300 g masła, olejek zapachowy;

CIASTO :
Przesiać mąkę na stolnicy, dodać margarynę, którą należy posiekać na drobno nożem, wlać sodę rozpuszczoną w 1/2 łyżki octu, śmietanę i szybko zarobić ciasto rękoma. Odłożyć go na 2 godz. do lodówki.
Po wyjęciu podzielić na 6-7 części, każdą z nich rozwałkowywać, cieniutko na wymiar prostokątnej blachy (pozostałe kawałki ciasta trzymać wówczas w lodowce), upiec na zloty kolor. Wyjmować placki ostrożnie tak, aby ich nie połamać, układać na równej powierzchni (desce), aby się nie powyginały.

KREM :  Utrzeć żółtka z cukrem na kogiel-mogiel. Mleko podgrzewać powoli na małym ogniu.
Połączyć żółtka z ciepłym mlekiem, ciągle mieszając go łyżką, dodać 2 łyżki mąki, nadal ciągle mieszać, aby się nie przypaliło (masa łatwo przywiera do dna). Gdy masa będzie już gęsta, wówczas zdjąć ja z ognia i wystudzić.
Utrzeć masło na krem mikserem i ucierając nadal, dodawać stopniowo po łyżce zimną masę jajeczna.
Gdy składniki się już połączą, dodać kilka kropli olejku zapachowego (np. waniliowy, cytrynowy lub pomarańczowy).
Smarować każdy placek kremem i układać je jeden na drugim, oprócz ostatniego. Ten zaś pokruszyć w rękach i skruchami posypać wierzch tortu. Owinąć tort w papier, a następnie włożyć w folie i odłożyć na dół do lodówki na kilka godz. (np. na noc).
Lilla - przepis z pl.rec.kuchnia

 
TORT CZEKOLADOWY PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 25 stycznia 2007 17:44

Chętna jestem na wszelkie uwagi, zachwyty i reklamacje:)
25 dkg obranych migdałów,  25 dkg cukru, 10 jaj, 2   tabliczki czekolady, cytryna, szczypta mielonej wanilii
Utrzeć cukier z żółtkami, aż masa spieni się i zbieleje, dodać sok z cytryny i wanilię, a na końcu zmielone migdały i ubitą na sztywno pianę. Delikatnie wymieszać, nałożyć połowę tej masy do tortownicy, wyrównać; do drugiej połowy masy dodać utartą czekoladę, ostrożnie wymieszać, nałożyć na wierzch  poprzednio ułożonej masy, razem upiec. Po ostygnięciu polukrować pomadką czekoladową.
No właśnie bez masy, a nie powinno się rozpaść bo białka trzymają.

Smacznego-Iśka

 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 następna > ostatnia >>

Strona 4 z 10


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information