Wpisany przez Administrator
|
poniedziałek, 10 września 2007 18:11 |
4 kg wysuszonego chleba razowego, 10 l wody, 5 dkg drożdży, 80 dkg cukru, sok z 2-3 cytryn, dużych rodzynek tyle, co butelek Wysuszony chleb zrumienić w piecu, pokruszyć na małe kawałki, wrzucić do drewnianej baryłki i zalać wrzącą wodą. Po ostygnięciu wlać rozdrobnione w wodzie drożdże. Po 12 godzinach przecedzić, dodać cukru, soku z cytryn. Zostawić na 12 godzin (latem na 9), przecedzić płyn i wlać do butelek z grubego szkła, najlepiej z porcelanowymi korkami. Do każdej butelki wrzucić po 1 dużym rodzynku, zakorkować mocno i odstawić w chłodne miejsce. Po 24 godzinach napój jest gotowy. Taki kwas w piwnicy można długo przechowywać Przepis wg Aliny Gniewkowskiej "Współczesna Kuchnia Polska" wyd. z 1927r |
|
KRUSZON Z JABŁKAMI I KIWI |
|
|
|
Wpisany przez Administrator
|
poniedziałek, 10 września 2007 18:10 |
Proporcje na ok. 10 szklaneczek 6 owoców kiwi, duże winne jabłka, 2-3 łyżki soku z cytryny, 2,5 l lekkiego wina jabłokwego, 1/8 l dobrego winiaku, 1 butelka szampana woda mineralna Kiwi oraz jabłka obrać, pokroić w plastry lub kosteczki. Zalać sokiem z cytryny, winiakiem i winem jabłkowym. Odstawić na 4 godziny do przemacerowania. Dopełnić dobrze schłodzonym szampanem i (lub) wodą mineralną. |
Wpisany przez Administrator
|
poniedziałek, 10 września 2007 18:08 |
Proporcje na ok. 10 szklaneczek 4 dojrzałe banany, sok z jednej cytryny lub limetki, butelka lekkiego wina brzoskwiniowego, 0,5 l soku bananowego, 1 butelka szampana, woda mineralna Banany obrać, pokroić w plasterki, włożyć do czary przeznaczonej na kruszon i zalać sokiem z cytryny (lub limetki) oraz połową porcji wina. Odstawić na 30 min. do zmacerowania. Na krótko przed podaniem dopełnić pozostałym winem oraz szampanem. Pije się go z wodą mineralną i kostkami lodu. |
|
|
|
<< pierwsza < poprzednia 1 2 następna > ostatnia >>
|
Strona 2 z 2 |