Wpisany przez Dana
|
środa, 05 września 2007 12:44 |
2 ugotowane na twardo jajka, 2 surowe żółtka, łyżeczka ostrej musztardy, 1/2 szklanki oleju, 1 łyżka siekanego szczypiorku, 1 łyżka świeżo startego chrzanu, 2 - 3 korniszony, 5 - 6 marynowanych grzybków, 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny Ugotowane jaja obrać, oddzielone od białek żółtka włożyć do miski, rozetrzeć z surowymi żółtkami i musztardą na gładką masę. Dolewać po troszeczkę oleju ciągle ucierając drewnianym wałkiem. Gdy wyjdzie cała ilość oleju, dodać drobno pokrojone grzybki, białka, korniszony (mogą być ogórki konserwowe lub kiszone), tarty chrzan, siekany szczypiorek. Wymieszać z jogurtem, przyprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. |
Poprawiony: środa, 05 września 2007 12:44 |
Wpisany przez Dana
|
środa, 05 września 2007 12:40 |
2 ugotowane na twardo jajka, 2 surowe żółtka, łyżeczka ostrej musztardy, 1/2 szklanki oleju, 1 łyżka siekanego szczypiorku, 2 - 3 korniszony, 5 - 6 marynowanych grzybków, kilka łyżeczek śmietany, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku Ugotowane jaja obrać, oddzielone od białek żółtka włożyć do miski, rozetrzeć z surowymi żółtkami i musztardą na gładką masę. Dolewać po troszeczkę oleju ciągle ucierając drewnianym wałkiem. Gdy wyjdzie cała ilość oleju, dodać drobno pokrojone grzybki, białka, korniszony (mogą być ewentualnie ogórki konserwowe), siekany szczypiorek. Wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. |
Poprawiony: środa, 05 września 2007 12:45 |
|
Wpisany przez Dana
|
środa, 05 września 2007 12:38 |
1 kg buraków ćwikłowych, 2 korzenie chrzanu (ok.300g), łyżka cukru, sól, sok z cytryny Starannie umyte buraki ugotować ze skórką, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Obrany chrzan również zetrzeć na drobnej tarce. Połączyć z burakami, doprawić cukrem, solą i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać. Ćwikłę należy przyrządzić kilka dni przed podaniem, aby dobrze się zmacerowała. wg Wandy Chęciowej |
Wpisany przez Dana
|
środa, 05 września 2007 12:34 |
Korzeń chrzanu (ok. 150 g), łyżka masła, sok z całej cytryny, surowe żółtko, ćwierć szklanki śmietany, sól, szczypta cukru Obrany i umyty chrzan zetrzeć na drobnej tarce, przelać wrzątkiem. W rondelku stopić łyżkę masła i natychmiast odstawić z ognia, dodać chrzan, wymieszać, rozprowadzić śmietaną tak, aby powstał gęsty krem. Dodać sól, cukier i sok z cytryny, zaciągnąć żółtkiem. Wstawić na noc do lodówki. Podawać do zimnych mięs i wędlin. wg Hanny Szymanderskiej |
|