Menu Content/Inhalt
Jarzyny
SZPARAGI PO MALTAŃSKU PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 25 stycznia 2007 20:27

Wiązka szparagów (około 300g), 5 cienkich plastrów szynki, 3 pomarańcze z cienką skórką, 1-2 łagodne cebule, czarne oliwki, koperek, 2 łyżki oliwy sól
Szparagi oczyścić, związać w pęczki, gotować 20 minut w osolonym wrzątku. Szparagi odsączyć, ostudzić. Dwie pomarańcze sparzyć, dokładnie umyć i osuszyć, pokroić razem ze skórką w cienkie plasterki. Cebulę obrać pokroić w krążki. Z trzeciej pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać z solą i oliwą na sos. Pęczki szparagów owinąć plasterkami z szynki, ułożyć na półmisku na przemian z plasterkami pomarańczy i krążkami cebuli. Potrawę udekorować oliwkami i gałązkami koperku. Sos podać oddzielnie w sosjerce.
wg ZELPIO

 
SZPARAGI ZAPIEKANE PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 25 stycznia 2007 20:26

24 szparagi, 3 plastry szynki, śmietana, 50 g masła, szklanka mleka, 100 g tartego żółtego sera, łyżka mąki, starta gałka muszkatołowa, sól, pieprz, natka
Szparagi obrać, opłukać. Związać w pęczki, włożyć do osolonego wrzątku, gotować 15 min. Połowę masła stopić, wsypać mąkę, podgrzewać nie rumieniąc. Stale mieszając, wlewać zimne mleko, dodać pieprz, sól, szczyptę gałki muszkatołowej. Zestawić z ognia, gdy sos się zagotuje. Wymieszać z 4 łyżkami śmietany, resztą masła i 75 g sera. Plastry szynki przekroić na pół. Połowę sosu wlać do żaroodpornego półmiska. Pęczki odsączonych szparagów owinąć szynką, układać w naczyniu, zalać pozostałym sosem, posypać serem. Zapiekać ok. 15 min w rozgrzanym piekarniku. Przed podaniem posypać posiekana pietruszką.
wg ZELPIO

Poprawiony: czwartek, 25 stycznia 2007 21:13
 
OMLET Z CUKINIĄ PO WŁOSKU PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 25 stycznia 2007 20:25

ZUCCHINNI AND TOMATO FRITTATA
8 jaj, 1/2 szklanki startego parmezanu, 2 łyżeczki  posiekanego szczypiorku, 2 łyżeczki oliwy, 2 cienko pokrojone cukinie, 1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli, 1 pomidor  obrany i posiekany, 1 roztarty ząbek czosnku, sól i pieprz.
Nagrzać piekarnik do 160 C. Rozmieszać w misce jaja , parmezan, sól, pieprz i szczypiorek. W teflonowej patelni z metalową rączką ( taką, którą można włożyć do piekarnika ) rozgrzać oliwę. Usmażyć połowę cukini do miękkości. Przełożyć do miseczki. Usmażyć drugą połowę, dołożyć do tamtej. Usmażyć pomidory, cebulę i czosnek, dodać usmażoną cukinię i rozłożyć równo na patelni. Wlać rozmącone jaja i smażyć aż się zetnie spód, ok. 3 minuty. Włożyć do piekarnika i piec ok. 15 minut, aż się zetnie wierzch, a całość nabierze złotego koloru. Ostrożnie, za pomocą 2 łopatek , przełożyć omlet na duży talerz. Kroić w trójkąty jak tort.
Smacznego
Felix. - przepis z sieci

 
CUKINIA FASZEROWANA PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 25 stycznia 2007 20:24

4 małe cukinie, 20 dag mięsa mielonego, pomidor, ząbek czosnku, mała cebula, oregano, sól, pieprz. Cukinię przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć łyżeczką miąższ. Miąższ, pomidor, cebulę i czosnek drobno posiekać, wymieszać z mięsem, doprawić solą, pieprzem i oregano. Napełnić farszem połówki cukini. Po rozgrzaniu piekarnika do 200 st. C wstawić cukinię i piec 20 min. Podawać na gorąco z sosem pomidorowym (keczupem), przybrać marynowanym selerem (pociętym w "zapałki") i posiekaną natką pietruszki.
wg ZELPIO

 
KABACZKI FASZEROWANE MIĘSEM PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 25 stycznia 2007 20:22

1 kg młodych kabaczków
NADZIENIE : 30 dkg wieprzowiny lub baraniny bez kości, 1 czerstwa bułka - kajzerka, 1 duża cebula, 1 łyżka tłuszczu, 1 jajko, sól, pieprz
SOS : 1/8 l śmietany, 1 łyżka mąki, 1 łyżka koperku i natki pietruszki


Młode kabaczki obrać, opłukać. Jeśli są małe pokrajać wzdłuż na 2 części, wybrać pestki, lekko osolić. Duże kabaczki przecinać w poprzek na kawałki 3-4 cm grubości, wydrążyć łyżeczką nasiona i miękisz, pozostawiając cienką warstwę nie wydrążoną jako dno.
Przyrządzić nadzienie: mięso opłukać, pokrajać na kawałki, namoczyć bułkę w wodzie, cebulę obrać pokroić, podsmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Mięso, bułkę, cebulę przepuścić przez maszynkę. Dodać jajko, sól, pieprz, utrzeć starannie. Nadzienie nakładać do kabaczków, ułożyć w jednej warstwie w płaskim rondlu, zalać niedużą ilością wody. Wstawić do gorącego piekarnika na 20 - 30 minut.
Gęstą śmietanę osolić, wymieszać z mąką, zalać kabaczki. Chwilę zapiekać, wyjąć na półmisek, oblać sosem, posypać siekaną zieleniną. Podawać z ziemniakami z wody.
Przepis własny

 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 następna > ostatnia >>

Strona 5 z 6


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information