Menu Content/Inhalt
Jarzyny
FASOLA PO MEKSYKAŃSKU PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 25 stycznia 2007 21:04

40 dag kolorowej fasoli,10 dag wędzonego boczku, 1 papryka (15 dag), 2 cebule (20 dag), 4 ząbki czosnku, 2 pomidory (20 dag), 2 łyżki smalcu, 1/2 łyżeczki oregano 1 liść laurowy, szczypta przyprawy chili, sól, pieprz 2 łyżki natki pietruszki 
Cebule i czosnek obrać, opłukać i posiekać. Paprykę (oczyszczona) i pomidory opłukać i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę. Fasolę opłukać (nie moczyć). Czosnek, fasole i 1 posiekaną cebulę wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem 20 min. Dodać smalec, sól i dalej gotować (ok. 2 godz.), aż fasola będzie miękka. Boczek usmażyć na patelni na rumiano i przełożyć na talerz. Na tłuszczu wytopionym z boczku usmażyć paprykę i pozostałą cebule, doprawić solą, pieprzem, chili, dodać liść laurowy, oregano i natkę pietruszki (1 łyżeczkę natki zostawić do posypania), wymieszać i smażyć 2 min. Następnie dodać pomidory i 2/3 fasoli, dusić dalsze 2 min. Pozostałą fasolę rozetrzeć, dodać do warzyw i dusić jeszcze 10 min. gotowa fasole przełożyć do salaterki lub wazy, posypać boczkiem i natka. Przepis (wielokrotnie wypróbowany) pochodzi z Kuchni z 1996 r.
wg Marzena - przepis z sieci

 
FASOLA Z JABŁKAMI Magdaleny Bassett PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 25 stycznia 2007 21:03

1/2 kg fasoli, 3 łyżki miodu, garść rodzynek, 2 jabłka, sól, pieprz, majeranek, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka keczupu, 2 łyżki octu lub soku z cytryny, 1/2 szklanki rosołu, żółty ser
Fasolę przebrać, opłukać, zalać wrzątkiem i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i odstawić, aż wystygnie. Odlać wodę, przelać fasolę na sitko i pod bieżącą wodą płukać fasolę rękoma.  Całą operację powtórzyć (zagotować, ostudzić, wypłukać). Następnie  fasolę zalać wodą o podwójnej objętości i gotować na małym ogniu do miękkości. Odlać całą wodę.
Dodać miód (ja daję trochę mniej, niż w przepisie), rodzynki, jabłka pokrojone w małe kawałki, sól, pieprz, majeranek, sos sojowy, ketchup, ocet, 1/2 szklanki rosołu lub wody. Wymieszać, zapiekać przez godzinę. Na wierzchu może być żółty ser.
 wg Magdaleny Bassett  - przepis z sieci  

 
SZARE KLUSKI PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 25 stycznia 2007 21:02

1 kg ziemniaków, mąka, 1 jajko, sól, 15 dkg przerośniętego wędzonego boczku, olej.
Ziemniaki zetrzeć na tarce, nadmiar soku odcedzić (UWAGA!!! biały "krochmal", który zbierze się na sitku dodajemy ponownie do startych ziemniaków), dodać jajko i sól oraz tyle mąki, aby powstało tak gęste ciasto, żeby je można było kłaść łyżką. W garnku zagotować lekko osoloną wodę i łyżką rzucać na nią kawałki masy ziemniaczanej (powinny mieć kształt podłużnych kluseczek, ale nie muszą być zbyt regularne; właściwie im bardziej nieregularne, tym lepsze). Gotować kluski przez 2-3 minuty. Następnie odcedzić (tutaj są dwie szkoły : ja lubię dobrze odcedzone, ale na przykład mój Dziadziuś, stary Poznaniak, twierdzi, że prawdziwie szare kluski powinny pływać w tej gęstej "ślumpie" - kwestia gustu).
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić pokrojony w kostkę boczek, wytopić go trochę, tak aby powstały zrumienione skwareczki. Tłuszczem ze skwarkami polać kluski. Podajemy je obowiązkowo z gotowaną kwaszoną kapustą:

0,5 kg kiszonej kapusty, 1 duża cebula, 2 liście laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego, majeranek, sól, pieprz, 1łyżka oleju
Cebulę obrać ze skórki, posiekać w kostkę i podsmażyć na złoto na łyżce oleju. Do garnka włożyć kiszoną kapustę, podsmażoną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie oraz dwie łyżki wody i odrobinkę tluszczu. Gotować kapustę do miękkości. Pod koniec gotowania dodać majeranek (może być dość sporo, wtedy będzie bardzo aromatyczna), sól i pieprz do smaku. Mniam - to jak, znacie taki "wariant kluskowy" ????
Herbatka - przepis z pl.rec.kuchnia

I jeszcze jedna wersja szarych klusek.

Trzeba zetrzeć na bardzo drobnych oczkach surowe pyrki, dodać jajco, mąkę, sól i wybełtać ciasto o dosyć gęstej konsystencji. Łycha prawie staje. W międzyczasie ugotować wodę z solą i wrzucać do gotującej małe kluseczki.
Zgarnia się najwygodniej z pokrywki od garnka, przynajmniej mi jest wygodnie, a kluchy wychodzą zawsze.
Ciasto w żadnym wypadku nie może być lejące, musi odpadać od łychy konkretnymi, zwartymi bryłkami.
Gotować chwilę od wypłynięcia. Podawać z cebulką smażoną albo ze skwarkami, do tego kiszona kapusta.....
monika - przepis z pl.rec.kuchnia

 

 
PIECZARKI FASZEROWANE PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 25 stycznia 2007 20:56

Potrzebne są przede wszystkim duże pieczarki. Ja kupiłam takie, że 6 (słownie: sześć) sztuk ważyło prawie 80 dkg. Tylko trzy zmieściły mi się w foremce do zapiekania :-), ale wystarczyły na dwie osoby. Obrywamy grzybkom ogonki, zostawiamy kapelusze. Myjemy je, osuszamy na ściereczce, układamy w natłuszczonej foremce i przystępujemy do rzeczy najważniejszej, a mianowicie FARSZ (ilość na te 3 sztuki) 1 dużą cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju do stanu zeszklenia 15 dkg drobno pokrojonych boczniaków + pokrojone ogonki z pieczarek dorzucamy do cebuli i smażymy jeszcze kilka minut, mieszając W miseczce łączymy 2 duże łychy gęstej śmietany z 2 jajkami, dużą ilością siekanej zielonej pietruszki, solą, grubo zmielonym czarnym pieprzem (sporo), słodką mieloną papryka i szczyptą curry. Do masy śmietanowej dodajemy ostygnięte tymczasem boczniaki, 2-3 plastry mozarelli pokrojone w kostkę i tyle tartej bułki, żeby powstała gęsta, nie lejąca się masa. W każdy pieczarkowy kapelusz nakładamy łyżeczką tyle masy, żeby powstał kopczyk i posypujemy go z wierzchu odrobiną tartej bułki. Wstawiamy do piekarnika na ok. 35 min, wyjmujemy, na każdym kopczyku układamy plasterek mozarelli i pieczemy jeszcze 5 min. Ponieważ nie byłam bardzo głodna, to został mi kawałek pieczarki na drugi dzień. Był zwarty, znaczy trzymał się kupy, i pokrojony na plasterki był bardzo smaczny na zimno z chlebem i odrobiną majonezu. Mam nadzieję, że ktoś spróbuje i też będzie mu smakowało :-) Pozdrowienia
ISIA - przepis z sieci

 
KISZKA KARTOFLANA PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 25 stycznia 2007 20:55

Ech, dawno to było jak moja mama i ja ją robiłyśmy, ale szło to chyba tak:
ok. 1 kilogram ziemniaków, co da mniej więcej metr kiszki, (raczej więcej), cienkie, wieprzowe jelita - powinny być baaaaaaaaaaaardzo czyste, takie prosto z uboju czyści się hektolitrami wody, a najlepiej jeszcze się moczy, w sklepach bywa kiszka solona i tą należy wymoczyć w wodzie, żeby wypłukać sól,
cienka kiełbaska (2 pętka, może być ładny boczek), cebula (ok. 2 średnich, ale nie jest to dodatek konieczny), przyprawy (pieprz, sól, opcjonalnie majeranek, i co kto lubi), pół kostki smalcu (ew. oliwa, ale u nas się to zawsze robi na smalcu), jajko, ew. mąka
Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce (można ew. zmielić w maszynce, ale to nie to samo, efekt jest podobny jak przy wiórkach), dodać jajo, wymieszać, na patelni zasmażyć na smalcu pokrojoną w drobna kostkę kiełbaskę i cebulkę, jeszcze gorące dodać do ziemniaków, szybko zamieszać, dodać przyprawy do smaku. Ciasto będzie dość rzadkie, wręcz lejące, jeżeli się komuś wydaje za rzadkie może je zagęścić mąką. Konsystencja betonu powoduje jednak pewną gumiastość nadzienia.
Zawiązujemy kiszkę z jednej strony bawełnianą nitką i wlewamy masę do kiszki, na mniej - więcej  2/5 objętości kiszki. To się wydaje mało, ale kiszka się kurczy podczas zapiekania i może popękać. Zawiązujemy drugi koniec nitką. Jeżeli kiszka jest bardzo długa, można ją poprzewiązywać co jakiś czas na mniejsze kiełbaski.
Wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy na ok. 40 min na średnim ogniu (ok. 150 C). Blaszka powinna być lekko posmarowana oliwą. Po tym czasie kiszkę należy dość dokładnie ponakłuwać widelcem i piec jeszcze ok. 30-50min, aż się zarumieni i będzie ścisła w środku. Najlepszą metodą jest sprawdzanie patyczkiem jak ciasta, ew. spróbowanie.
Jemy jeszcze gorącą, a jak zostanie, możemy ją podgrzać na patelni.
według Ean - przepis z sieci

 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 następna > ostatnia >>

Strona 3 z 6


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information