Menu Content/Inhalt
Potrawy z ciasta
KLUSECZKI FRANCUSKIE PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
poniedziałek, 12 lutego 2007 22:21
2 jaja, kopiasta łyżka masła, kopiasta łyżka mąki, sól
Masło utrzeć, dodać żółtka, ucierać. Ubić pianę z białek. Wykładać na żółtka na przemian pianę i mąkę, posolić, wymieszać delikatnie. Gdyby ciasto było za rzadkie dodać mąki. Łyżką maczaną we wrzącej wodzie nabierać ciasto i kłaść małe , podłużne kluseczki na wodę lub na zupę. Zagotować pod przykryciem.
wg KUCHNI POLSKIEJ pod red. St. Bergera

 

Poprawiony: wtorek, 11 września 2007 08:50
 
ZACIERKI Z GRZYBAMI I CEBULĄ PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
poniedziałek, 12 lutego 2007 22:19
2 szklanki mąki, 2-3 jajka, 6-8 łyżek wody, ok. 30 g suszonych grzybów, 3 średnie cebule, 5 dkg słoniny
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka, dodać wodę, zagnieść twarde ciasto. Bardzo starannie wyrobić.
Grzyby opłukać, ugotować, odparować, drobno posiekać. Ciasto zetrzeć na tarce o dużych otworach. Gotować w osolonej wodzie pod przykryciem ok. 5 minut.
Słoninę stopić, skwarki odsunąć na bok. Obraną i pokrajaną w drobną kosteczkę cebulę zrumienić na tłuszczu. Połączyć cebulę z grzybami i ze słoniną. Zacierki odcedzić, przelać gorącą wodą, osączyć, wymieszać z cebulą.
wg Wandy Chęciowej

 

Poprawiony: wtorek, 11 września 2007 08:51
 
PYZY POZNAŃSKIE Babci Macieja PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
poniedziałek, 12 lutego 2007 22:16
1 kg mąki, 50 g drożdży, 3 jajka, 1 jajko, ok. 1/4 l mleka, 1 łyżka tłuszczu, 1 łyżka cukru, 1/2 łyżeczki soli
Mąkę przesiać do miski, rozczynić ciepłym mlekiem z  rozkruszonymi  drożdżami i szczyptą soli. Odstawić, żeby drożdże się ruszyły.  Gdy rozczyn podrośnie, dodać żółtka, całe jajko, miękki tłuszcz i wyrobić  łyżką dobrze, aż zacznie rosnąć.  Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, niech wyrośnie dwukrotnie. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, przemiesić jeszcze chwilkę i utoczyć gruby wałek, z którego odrywać po kawałku i formować bułeczki. Zostawić przykryte na stolnicy do wyrośnięcia.
Szeroki garnek z wodą obwiązać lnianą ściereczką (lub umieścić na nim sito do gotowania na parze). Wodę doprowadzić do wrzenia. Kłaść wyrośnięte bułki, szczelnie przykryć i gotować kilka minut (5-8 min. w zależności od wielkości). Można podawać gorące z sosem  brązowym spod pieczeni  albo jagodowym na słodko.
wg Babci Macieja z Poznania

 

Poprawiony: wtorek, 11 września 2007 08:52
 
KLUSKI DROŻDŻOWE NA PARZE czyli PYZY POZNAŃSKIE PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
poniedziałek, 12 lutego 2007 22:14
400 g mąki, 20 g drożdży, 2 jajka, ok. 1/4 l mleka, 1 łyżka tłuszczu, 1 łyżka cukru
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wlać ciepłe mleko, rozkruszone drożdże i szczyptę soli. Odstawić, żeby drożdże się ruszyły. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać żółtka, wyrobić ciasto łyżką, aż ukażą się pęcherzyki. Dodać stopiony tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy dwukrotnie zwiększy objętość wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Można rozwałkować i wykrawać foremką lub kieliszkiem krążki, można odrywać po kawałku i formować kulki. Zostawić przykryte na stolnicy do wyrośnięcia.
Szeroki garnek z wodą obwiązać lnianą ściereczką (lub umieścić na nim sito do gotowania na parze). Wodę doprowadzić do wrzenia. Kłaść wyrośnięte bułki, szczelnie przykryć i gotować kilka minut (5-8 min. w zależności od wielkości). Można podawać gorące z sosami mięsnymi lub owocowymi.
Przepis własny

 

Poprawiony: wtorek, 11 września 2007 08:53
 
USZKA Z GRZYBAMI PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
poniedziałek, 12 lutego 2007 22:11
CIASTO: 1 szklanka mąki, 1 jajo, trochę wody, sól;
NADZIENIE: 100 g suszonych grzybów, 1 cebula, 1 jajo, sól, pieprz

Jeżeli nie używamy grzybów z barszczu lub jest ich za mało to grzyby starannie opłukać, ugotować, odcedzić, przepuścić przez maszynkę (wywar można zużyć do zupy lub sosu). Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na tłuszczu na złoty kolor, dodać grzyby, ostudzić. Następnie wbić do grzybów jajko i dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. W dużym garnku nastawić wodę do gotowania uszek. Mąkę przesiać, wymieszać z jajkiem, solą i wodą, wyrobić niezbyt twarde ciasto. Rozwałkować, pokroić w kwadraty (ok.4 x 4 cm), nakładać nadzienie. Zlepiać trójkąty, a następnie dwa rogi ze sobą. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Po wyjęciu układać na półmisku i polewać masłem, aby się nie posklejały.
wg Wandy Chęciowej
Poprawiony: wtorek, 11 września 2007 09:05
 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 następna > ostatnia >>

Strona 3 z 4


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information