ZACIERKI Z GRZYBAMI I CEBULĄ |
|
|
|
Wpisany przez Dana
|
poniedziałek, 12 lutego 2007 22:19 |
2 szklanki mąki, 2-3 jajka, 6-8 łyżek wody, ok. 30 g suszonych grzybów, 3 średnie cebule, 5 dkg słoniny Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka, dodać wodę, zagnieść twarde ciasto. Bardzo starannie wyrobić. Grzyby opłukać, ugotować, odparować, drobno posiekać. Ciasto zetrzeć na tarce o dużych otworach. Gotować w osolonej wodzie pod przykryciem ok. 5 minut. Słoninę stopić, skwarki odsunąć na bok. Obraną i pokrajaną w drobną kosteczkę cebulę zrumienić na tłuszczu. Połączyć cebulę z grzybami i ze słoniną. Zacierki odcedzić, przelać gorącą wodą, osączyć, wymieszać z cebulą. wg Wandy Chęciowej |
Poprawiony: wtorek, 11 września 2007 08:51 |
PYZY POZNAŃSKIE Babci Macieja |
|
|
|
Wpisany przez Dana
|
poniedziałek, 12 lutego 2007 22:16 |
1 kg mąki, 50 g drożdży, 3 jajka, 1 jajko, ok. 1/4 l mleka, 1 łyżka tłuszczu, 1 łyżka cukru, 1/2 łyżeczki soli Mąkę przesiać do miski, rozczynić ciepłym mlekiem z rozkruszonymi drożdżami i szczyptą soli. Odstawić, żeby drożdże się ruszyły. Gdy rozczyn podrośnie, dodać żółtka, całe jajko, miękki tłuszcz i wyrobić łyżką dobrze, aż zacznie rosnąć. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, niech wyrośnie dwukrotnie. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, przemiesić jeszcze chwilkę i utoczyć gruby wałek, z którego odrywać po kawałku i formować bułeczki. Zostawić przykryte na stolnicy do wyrośnięcia. Szeroki garnek z wodą obwiązać lnianą ściereczką (lub umieścić na nim sito do gotowania na parze). Wodę doprowadzić do wrzenia. Kłaść wyrośnięte bułki, szczelnie przykryć i gotować kilka minut (5-8 min. w zależności od wielkości). Można podawać gorące z sosem brązowym spod pieczeni albo jagodowym na słodko. wg Babci Macieja z Poznania |
Poprawiony: wtorek, 11 września 2007 08:52 |
|
KLUSKI DROŻDŻOWE NA PARZE czyli PYZY POZNAŃSKIE |
|
|
|
Wpisany przez Dana
|
poniedziałek, 12 lutego 2007 22:14 |
400 g mąki, 20 g drożdży, 2 jajka, ok. 1/4 l mleka, 1 łyżka tłuszczu, 1 łyżka cukru Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wlać ciepłe mleko, rozkruszone drożdże i szczyptę soli. Odstawić, żeby drożdże się ruszyły. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać żółtka, wyrobić ciasto łyżką, aż ukażą się pęcherzyki. Dodać stopiony tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy dwukrotnie zwiększy objętość wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Można rozwałkować i wykrawać foremką lub kieliszkiem krążki, można odrywać po kawałku i formować kulki. Zostawić przykryte na stolnicy do wyrośnięcia. Szeroki garnek z wodą obwiązać lnianą ściereczką (lub umieścić na nim sito do gotowania na parze). Wodę doprowadzić do wrzenia. Kłaść wyrośnięte bułki, szczelnie przykryć i gotować kilka minut (5-8 min. w zależności od wielkości). Można podawać gorące z sosami mięsnymi lub owocowymi. Przepis własny |
Poprawiony: wtorek, 11 września 2007 08:53 |
Wpisany przez Dana
|
poniedziałek, 12 lutego 2007 22:11 |
CIASTO: 1 szklanka mąki, 1 jajo, trochę wody, sól; NADZIENIE: 100 g suszonych grzybów, 1 cebula, 1 jajo, sól, pieprz Jeżeli nie używamy grzybów z barszczu lub jest ich za mało to grzyby starannie opłukać, ugotować, odcedzić, przepuścić przez maszynkę (wywar można zużyć do zupy lub sosu). Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na tłuszczu na złoty kolor, dodać grzyby, ostudzić. Następnie wbić do grzybów jajko i dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. W dużym garnku nastawić wodę do gotowania uszek. Mąkę przesiać, wymieszać z jajkiem, solą i wodą, wyrobić niezbyt twarde ciasto. Rozwałkować, pokroić w kwadraty (ok.4 x 4 cm), nakładać nadzienie. Zlepiać trójkąty, a następnie dwa rogi ze sobą. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Po wyjęciu układać na półmisku i polewać masłem, aby się nie posklejały. wg Wandy Chęciowej |
Poprawiony: wtorek, 11 września 2007 09:05 |
|