Menu Content/Inhalt
MAZUREK ŚMIETANKOWY PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
środa, 24 stycznia 2007 23:02
NA CIASTO:250 g mąki, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 2 żółtka, 120 g cukru pudru, 1/4 łyżeczki soli
DO DEKORACJI: białko, cukier, rodzynki, orzechy, migdały
Przesiać mąkę na stolnicę, dodać masło i dokładnie posiekać szerokim nożem na piasek. Dodać sól, żółtka i śmietanę, szybko wyrobić ciasto i zostawić w chłodnym miejscu na noc. Następnego dnia ciasto cienko rozwałkować, pokrajać na małe kwadratowe mazurki. Ułożyć na posmarowanej masłem i lekko oprószonej mąką blasze, posmarować białkiem, posypać obficie cukrem, rodzynkami i posiekanymi orzechami. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 30 minut. Krajać jeszcze gorący, gdyż zimny łatwo się kruszy.

wg Hanny Szymanderskiej
Poprawiony: środa, 24 stycznia 2007 23:11
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information