Menu Content/Inhalt
MAZUREK Z POMADĄ ŚMIETANOWĄ PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
środa, 24 stycznia 2007 22:51
KRUCHE CIASTO : 500 g mąki krupczatki, 250 g tłuszczu (najlepiej mieszany w równych ilościach: masło i smalec), 3 żółtka, 1 jajko, 50 g cukru pudru;
POMADA ŚMIETANOWA : po 1/2 szklanki kwaśnej śmietany i słodkiej śmietanki, 2 szklanki cukru, 20 g cukru waniliowego;
DO PRZYBRANIA : 200 g kolorowych drażetek (lentilki) lub kolorowe owoce kandyzowane;
Przygotować kruche ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z tłuszczem i cukrem pudrem na "piasek". Dodać żółtka, jajko i szybko zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut do lodówki (można zamrozić - max. 6 tygodni). Po wyjęciu odłożyć trochę ciasta na wałeczki do podwyższenia brzegów mazurka, a resztę rozwałkować na dwa prostokątne lub kwadratowe placki grubości 0,5 cm. Uformować wałeczki (można ozdobnie powycinać radełkiem lub karbowaną blaszką umieścić je na brzegach mazurków. Ciasto piec 15-20 minut w piekarniku o temperaturze 220 stopni C.
Przygotować pomadę: do dużego rondelka wlać śmietanę, wsypać cukier, cukier waniliowy i gotować na małym ogniu, stale mieszając, przez 11 minut. Po zdjęciu z ognia chwilę ucierać drewnianą łyżką. Jeszcze ciepłą pomadę wylać na ostudzony placek.
Po całkowitym wystudzeniu ozdobić mazurek kolorowymi drażetkami lub kandyzowanymi orzechami.

Przepis własny
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information