Menu Content/Inhalt
MAZUREK CZEKOLADOWY NA KRUCHYM CIEŚCIE PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
środa, 24 stycznia 2007 21:42
NA CIASTO: 250 g mąki, 180 g masła, 100 g cukru pudru, 2 żółtka, szczypta soli;
NA MASĘ: 4 jajka, 250 g cukru, 250 g czekolady, 120 g mąki, 120 g grubo posiekanych orzechów laskowych, 100 g rodzynków;
DO DEKORACJI: orzechy, migdały;

Przesiać mąkę na stolnicę, dodać cukier, sól, masło i posiekać "na piasek". Dodać żółtka, szybko zagnieść ciasto i odłożyć na ok. 2 godziny do schłodzenia.
Ochłodzone ciasto rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i podpiec lekko w piecu, aby nieco pożółkło.
Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać rozgrzaną czekoladę i dalej ucierać, dodając stopniowo mąkę. Dobrze utartą masę zmieszać z rodzynkami i posiekanymi migdałami, rozciągnąć na lekko podpieczonym cieście. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec powoli ok. 20 minut.
Po ostudzeniu przybrać mazurek różami z ciasta, migdałami, orzechami.


Przepis własny
Poprawiony: środa, 24 stycznia 2007 21:43
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information