Menu Content/Inhalt
MAZUREK BISZKOPTOWY Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
środa, 24 stycznia 2007 20:12
5 jajek, 15 dag (8 łyżek) cukru, 10 dag ( 1/2 szklanki) mąki pszennej, 2 dag (1 łyżka) mąki ziemniaczanej, 4 dag margaryny, 15 dag suszonych śliwek, tłuszcz i tarta bułka do formy; LUKIER: 1 białko, 10 dag (5 łyżek) cukru pudru, łyżeczka soku z cytryny lub kwasek cytrynowy

Śliwki zalać wodą, moczyć kilka godzin, osączyć, usunąć pestki, drobno pokrajać i oprószyć mąką. Żółtka utrzeć z cukrem. Z białek ubić pianę dodając pod koniec ubijania 1 łyżkę cukru. Do utartych żółtek dodawać na zmianę pianę i przesianą mąkę, delikatnie mieszając. Na końcu wlać stopioną margarynę i wsypać śliwki. Ciasto ponownie wymieszać i wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Piec na złoty kolor w umiarkowanie gorącym piekarniku. Gorące ciasto polukrować białkiem dokładnie roztartym z cukrem i sokiem cytrynowym lub kwaskiem cytrynowym. Na kilka minut pozostawić je w wygaszonym ale jeszcze gorącym piekarniku. Ciasto można też posypać cukrem pudrem lub polukrować lukrem sporządzonym w inny sposób.

  Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. - przepis z sieci

Poprawiony: środa, 24 stycznia 2007 22:32
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information