Menu Content/Inhalt
MAZUREK DROŻDŻOWY Z BAKALIAMI I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
środa, 24 stycznia 2007 18:48
500 g (2 1/2 szklanki) mąki,  150 g (8 łyżek) cukru, 200 g margaryny, 50 g drożdży, 3/4 szklanki mleka, 3 jaja,

bakalie (rodzynki, migdały, orzechy, suszone owoce, skórka pomarańczowa), tłuszcz i tarta bułka do formy, polewa kakaowa;
Drożdże rozpuścić w letnim mleku, odstawić. Całe jaja utrzeć z cukrem, dodać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, wlać drożdże, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu. Po upływie 8 godzin masę wymieszać z mąką i bakaliami (część bakalii pozostawić). Ciasto umieścić na blasze wysmarowanej tłuszczem do wysokości około 2 cm . Piec 30-40 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Jeszcze gorący placek delikatnie ponakłuwać i polać polewą kakaową. Mazurek ozdobić bakaliami.

 Z.Wodecki - przepis z sieci

Poprawiony: środa, 24 stycznia 2007 22:42
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information