JAJA MARYNOWANE MARMURKOWE |
Wpisany przez Dana | |
piątek, 21 marca 2008 00:35 | |
10 jaj ZALEWA : 5 goździków, 2 łyżeczki soli, 1/2 szklanka octu balsamicznego, 1 litr wody, po 1 łyżeczce: - anyżu - gorczycy białej - pieprzu czarnego ziarnistego - pokruszonych liści laurowych - cynamonu w kawałkach Ugotować jaja. Zagotować wodę, dodać wszystkie przyprawy, wymieszać. Jajka odcedzić, poobtłukiwać skorupki i natychmiast włożyć do gorącej zalewy. Odstawić na 2-3 dni, żeby dobrze przeszły aromatem. Podawać z zimnymi sosami. Bardzo dekoracyjnie wygląda ta marynata w szklanym słoju podana na stół ze szczypcami do wyławiania jaj. Robię ją na wiejskie wieczorki w ogrodzie.
|
|
Poprawiony: piątek, 21 marca 2008 00:38 |