Menu Content/Inhalt
SALCESON Z GRZYBÓW PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
wtorek, 02 października 2007 20:36
1/2 kg młodych kozaków, 2 duże cebule, 7 jaj, 100g wędzonego boczku, 1 łyżka oleju, po 1/2 łyżeczki majeranku i tłuczonego kminku, ząbek czosnku, sól, pieprz
Grzyby oczyścić i krótko obgotować. 5 jaj ugotować na twardo, obrać. Grzyby i jajka drobno posiekać. Cebulę posiekać i zezłocić na rozgrzanym oleju. Przełożyć wszystko do miski, wbić dwa surowe jajka, dodać przyprawy. Wyrabiać ręką przez ok. 10 minut, dodać drobno pokrojony boczek, jeszcze chwilę mieszać i uformować kulę.
ZAwinąć w kawałek czystej gazy, zawiązać, włożyć do wrzącej wody i gotować 10-15 minut. Salceson wyjąć, włożyć  między dwie deseczki i obciążyć kamieniem, zostawić na 4 godziny.
Przed podaniem pokrajać na grube plastry. Można polać kwaśną śmietaną i przybrać całymi gotowanymi grzybami.
Jest to bardzo smaczna przystawka.
wg B. Markuza-Bienieckiej 
Poprawiony: wtorek, 02 października 2007 22:15
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information