Menu Content/Inhalt
KACZKA PIECZONA Z JABŁKAMI PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
poniedziałek, 10 września 2007 21:56
1 kaczka, jabłka (najlepiej renety lub antonówki), 1 mała cebula, łyżeczka majeranku 
Sprawioną, dobrze skruszałą kaczkę starannie opłukać, natrzeć solą wewnątrz i z zewnątrz. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Nadziać nimi kaczkę, ułożyć w brytfannie, wstawić do nagrzanego pieca i piec dodając do sosu 1 małą cebulę i łyżeczkę majeranku. Jeśli kaczka jest tłusta - polewać z początku wodą, jeśli chuda - podłożyć 2 łyżki masła, a następnie polewać tłuszczem z brytfanny. Gdy kaczka z obu stron będzie rumiana i wypieczona, podzielić na części, ułożyć na półmisku i obłożyć jabłkami, które piekły się wewnątrz. Sos podać osobno w sosjerce.
wg Stefana Kuczyńskiego
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information