Menu Content/Inhalt
KURCZAK W AGREŚCIE PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
poniedziałek, 10 września 2007 20:43
1 kurczak (ok. 1 kg), 1 cebula, porcja włoszczyzny, łyżka masła
NA SOS : 1/2 kg zielonego agrestu, łyżka masła, łyżka mąki, szklanka  śmietanki, sól, pieprz, cukier
Kurczaka podzielić na porcje, posolić. Zagotować niewielką ilość wody, wrzucić oczyszczoną włoszczyznę, a następnie kurczaka. Gdy mięso prawie miękkie, wyjąć i obrumienić na maśle. Wywar przecedzić ponownie zagotować, wrzucić oczyszczony agrest i gotować 2-3 minuty (owoce nie powinny się rozłazić). 
Przygotować sos : z masła i mąki zrobić zasmażkę (nie rumienić), rozprowadzić śmietaną i odrobiną wywaru z kurczaka i agrestu. Doprawić do smaku solą i cukrem - sos powinien być słodko-kwaśny. DO sosu włożyć kurczaka i dusić jeszcze przez ok. 15 minut. Ułożyć na półmisku, oblać sosem i posypać agrestem.
Znakomity z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information