Menu Content/Inhalt
VICHYSSOISE - KREM Z PORÓW PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
czwartek, 29 marca 2007 19:53
Vichyssoise jest z porów i to na zimno!
To wspaniałe otwarcie wykwintnej kolacji przygotowuje się w ... 10 minut.
1/2 kg porów (tylko białe części), 1/2 kg ziemniaków, 1l bulionu drobiowego, 1łyżeczka od kawy masła, sól, pieprz, szczypiorek, kilka łyżek śmietany
Pory pokroić na dość duże kawałki, ziemniaki pokroić na drobno i dusić powoli w łyżeczce do kawy masła przez no, powiedzmy, 15 minut. Zalać litrem doskonałego bulionu (ja używam bulionu z kury) + sól + pieprz i gotować na malutkim ogniu dobre pół godziny.
Zdjąć z ognia i przepuścić kilka razy przez mikser, a i nawet przez sitko. Płyn musi być czyściutki i ładny.
Już w wazie wstawić do lodówki na dobre 2 godziny (oczywiście po wystygnięciu, aby uniknąć gwałtownej wymiany lodówki na nową...)
Przed podaniem na stół posypać świeżym szczypiorkiem i polać śmietaną
Paul Urstein - przepis z sieci

 

 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information