Menu Content/Inhalt
ŻUREK CZWARTKOWY PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
środa, 28 marca 2007 21:02
ZAKWAS: 1l wody, nieduża skórka z chleba żytniego, 2 skórki z chleba razowego, łyżeczka kminku, 2-3 łyżki mąki żytniej, sól;
1 duża marchewka, 3 duże ziemniaki, 1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 cebula, 300 g kiełbasy (najlepiej białej), 3-4 jajka ugotowane na twardo, łyżka szczypiorku, sól, pieprz
Do letniej wody wrzucić skórki czerstwego chleba oraz kminek. Postawić w ciepłym miejscu w kamiennym garnuszku na 4-5 dni, aby płyn lekko skwaśniał. Następnie do 1 l gotującej wody wlać 1/4 zakwasu i rozrobić w nim 2-3 pełne łyżki mąki żytniej, osolić do smaku, jeszcze raz zagotować.
Zagotować 1l wody, wrzucić oczyszczone i pokrojone w półplasterki marchewkę, ziemniaki i przyprawy. Gotować do miękkości warzyw.  Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć, dorzucić cebulę i zeszklić. Do ugotowanych jarzyn wrzucić kiełbasę z cebulą, wlać zakwas i 3-4 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w ćwiartki. Całość posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Przepis własny
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information