Menu Content/Inhalt
PASZTET Z SOCZEWICY PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
sobota, 24 lutego 2007 21:01
1 szklanka soczewicy, 1 szklanka soi, 3 cebule (300 g), 2 jajka, 1/2 szklanki bułki tartej, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki masła, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól, pieprz ziołowy;
Soczewicę i soję (każdą osobno) przebrać, umyć, namoczyć na noc, a następnie odlać wodę, w której się moczyły, zalać wrzątkiem i ugotować do miękkości, osączyć. Cebule obrać, posiekać, usmażyć na 2 łyżkach masła, ostudzić. Zmielić soczewicę, soję i cebulę. Czosnek posiekać i rozetrzeć z solą, odłożyć 1/3 i wymieszać z 1 łyżką masła. Do masy cebulowo-fasolowej dodać czosnek roztarty z solą, bułkę tartą, jajka i gałkę muszkatołową, doprawić solą oraz pieprzem i dobrze wymieszać.
Keksówkę wysmarować masłem czosnkowym i napełnić przygotowaną masą. Na wierzch położyć wiórki pozostałego masła. Pasztet skropić 2 łyżkami wody, przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 º C i piec około 1 godz.
Podawać na zimno z ostrym sosem chrzanowy, ćwikłą lub na gorąco z ziemniakami i mizerią.


wg KUCHNI nr 10/95
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information