Menu Content/Inhalt
PIERNIK MAMY WOJTKA PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
sobota, 24 lutego 2007 18:36
A oto przepis na piernik -- dostałam go lata temu od mamy jednego kolegi z klasy, dlatego nazywam go piernik mamy Wojtka.
350 g prawdziwego miodu, 1/2 kilograma mąki, 100 g masła, 3 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, przyprawy korzenne, bakalie, czekolada do polania.
Rozpuszczamy miód, ale ostrożnie! nie na pełnym ogniu!  Wrzucamy doń przyprawy, np. którąś z gotowych, albo też te, które uważamy za stosowne.  Dodajemy masło, niech się rozpuści.  Dodajemy mąkę.  Jak trochę ostygnie, to wrzucamy, ucierając/ubijając, po jednym żółtku.  Z białek ubijamy pianę, wszystko    delikatnie mieszamy.  Dodajemy proszek do pieczenia.  Dorzucamy bakalie (sporo, orzechy, migdały, rodzynki, śliwki suszone...).  Mieszamy.  Wylewamy   do podłużnej formy i pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu wyjmujemy z formy i polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą. W tym momencie można wykonać dekorację: albo wspomniane przeze mnie kwiatki, albo cokolwiek innego. Można ten piernik długo przechowywać, i podawać, np. z powidłami śliwkowymi. Niektórzy też lubią do niego konfiturę truskawkową, ale dla mnie to ciut za słodkie :-)

Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. miłośniczka pierników :-)
Poprawiony: niedziela, 07 grudnia 2008 20:12
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information