Menu Content/Inhalt
PRZEKŁADANIEC DANUSI PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
sobota, 24 lutego 2007 18:30
Ciasto po upieczeniu powinno poleżeć ok.10 dni, aby zmiękło.
CIASTO : 800 g mąki pszennej, 200 g mąki żytniej, 500 g miodu, 1 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 kopiasta łyżka przyprawy do pierników;
MASA DO PRZEŁOŻENIA : 250 g konfitury z pigwy lub renklod, po 100 g migdałów, orzechów (włoskie, laskowe), fig, rodzynek, smażonej skórki pomarańczowej, 1/2 szklanki miodu;
poza tym : masło i mąka do formy, polewa czekoladowa;

Przygotować ciasto : Jajka ubić z cukrem na pulchną masę. W rondelku zagrzać miód z przyprawą do pierników. Mąkę wymieszać z sodą, przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wlać do niego miód i nożem zarobić ciasto. Dodać jajka i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić na kilka godzin, aby "odpoczęło". Formę wysmarować masłem i wysypać mąką. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C. Ciasto włożyć do formy i piec ok. 1 godziny, sprawdzając patyczkiem pod koniec tego czasu, czy ciasto upieczone. Ostudzone ciasto szczelnie zawinąć i odłożyć na ok. 10 dni, a następnie przełożyć masą.
Przygotować masę : Migdały sparzyć, obrać ze skórek, posiekać razem z orzechami, figi pokroić drobno. Konfitury z miodem podgrzewać w rondelku tak długo, aż zgęstnieją. Dodać bakalie, smażyć jeszcze chwilę na małym ogniu, przestudzić. Ciepłą masą przełożyć piernik przekrojony na pół. Polać polewą czekoladową.
według Danusi Pacześnej z Kłodzka
Poprawiony: niedziela, 07 grudnia 2008 20:12
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information