Menu Content/Inhalt
TARTA LOTARYŃSKA PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
wtorek, 13 lutego 2007 16:20
CIASTO: 250 g mąki (najlepiej krupczatki), 125 g masła i smalcu, szczypta soli, 1/3 szklanki wody, 1 łyżka oleju
NADZIENIE : 1/3 szklanki mleka, 1/3 szklanki śmietany, 100 g tartego żółtego sera, 3 jajka, 125 g chudego boczku, sól, pieprz;
łyżka tłuszczu do wysmarowania formy
Przygotować ciasto
:masło posiekać nożem, dodać mąkę, szczyptę soli i oleju. Lekko wyrobić czubkami palców. Dolać wodę i szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Wysmarować tłuszczem formę o średnicy 24 - 26 cm, wyłożyć ciastem i nakłuć je widelcem.
NADZIENIE: boczek pokroić na kawałki i ułożyć na cieście. W salaterce ubić jajka z mlekiem i śmietaną. Dodać tarty ser, sól, pieprz, wymieszać i wylać na ciasto.
Piec w gorącym piekarniku ok. 20 minut
Przepis wg "Kuchni francuskiej" Bożeny Bonik i Barbary Buczmy

 

Poprawiony: wtorek, 11 września 2007 08:43
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information